Portada > Actualitat > Notícies > L’Ajuntament de Parets inicia un programa de recuperació de la mongeta paretana

L’Ajuntament de Parets inicia un programa de recuperació de la mongeta paretana

07/06/2017

L'Ajuntament de Parets del Vallès, a través de l'Oficina Ambiental, ha iniciat un programa de recuperació de la mongeta paretana, un llegum autòcton de la comarca que es va deixar de conrear fa uns anys i de la qual se'n van conservar algunes llavors. Amb aquest programa, l'Ajuntament vol tornar a popularitzar-lo i promoure el seu cultiu i l'ús als establiments de restauració.

Per fer-ho, s'ha endegat un projecte en tres fases que inclou la recuperació de la llavor i la seva producció durant l'any 2017; la producció de llegum per part dels productors locals durant l'any 2018 i, per últim, la difusió del producte amb el repartiment entre la ciutadania, els restaurants del municipi i restaurants emblemàtics de l'entorn i botigues especialitzades de la comarca i de Barcelona, que ofereixin productes km 0 i de proximitat o productes ecològics.

Coincidint amb el programa, i per donar a conèixer el producte, l'Ajuntament de Parets impulsarà la 'Setmana de la mongeta paretana' durant la qual es convidarà als agricultors i restaurants per tal que incloguin als seus cultius i als menús un plat amb aquest element.

Les terres del Vallès Oriental han estat tradicionalment terres de llegums, sorgint-ne moltes varietats, algunes de les quals s'han conservat fins als nostres dies. La mongeta paretana és l'adaptació de la mongeta pinet de Mallorca. L'any 1874, l'estudi agrícola del Vallès n'esmenta grans plantacions i durant molts anys el comerç de la paretana va ser molt important al mercat de Granollers.

Des del punt de vista gastronòmic, la mongeta paretana es caracteritza per una textura cremosa amb una percepció molt fina de la pell i un sabor suau, lleugerament més intens que la varietat del ganxet amb qui comparteix l'origen mesoamericà.

Amb aquesta acció, l’Ajuntament continua treballant per complir els objectius establerts al Pla d'Acció Municipal –PAM– per tal de potenciar els cultius tradicionals de Parets i la comarca, i en la promoció del consum de productes ecològics entre la ciutadania.

Arxivat a: Ajuntament, Medi ambient
Mongeta paretana