Portada > Actualitat > Notícies > L'Ajuntament de Parets exigeix la condonació del deute acumulat per famílies vulnerables en el rebut del subministrament elèctric

L'Ajuntament de Parets exigeix la condonació del deute acumulat per famílies vulnerables en el rebut del subministrament elèctric

05/09/2019

La regidora de Relacions Institucionals, Montserrat Folguera, i l'alcalde de Parets, Jordi Seguer, han assistit a una reunió amb una cinquantena d'Alcaldes i Alcaldesses a Terrassa per tractar la reclamació que l’empresa Endesa fa als ajuntaments perquè paguin el 50% del deute existent de famílies vulnerables amb dificultats per pagar el rebut del subministrament elèctric.

Endesa reclama les quantitats econòmiques als ajuntaments, en el cas de Parets uns 35.000 euros, i una cinquantena d'alcaldes s'han reunit avui a Terrassa per donar una resposta conjunta a l'amenaça d’Endesa de tallar la llum a les famílies més vulnerables en cas que els ajuntaments no es facin càrrec de les despeses. La reunió ha servit per posar les bases per fer un front comú en defensa de la llei 24/2015 i exigir la condonació del deute acumulat de les famílies. Aquest és el principi motor de la declaració conjunta assumida avui per més de 50 municipis catalans a la carta d'Endesa enviada als ajuntaments on s'apuntava al tall elèctric de les famílies vulnerables si no es pagava el deute d'aquests usuaris. Un avís que els ajuntaments consideren il•legal d'acord amb els fonaments de la llei 24/2015 i que els consistoris no acceptaran.


El diàleg entre els representants municipals ha servit per consolidar una visió compartida per reivindicar la força del món local a l'hora de defensar els drets bàsics de la ciutadania i cercar nous camins per donar una resposta compartida a amenaces com l'actual. Amb la referència de la defensa de la llei 24/2015, la declaració conjunta adverteix de l'activació de sancions i una resposta jurídica si es talla la llum il•legalment i es recorda l'obligació de les companyies elèctriques per seure a negociar un conveni. La trobada obre així un espai de treball compartit en la defensa dels drets bàsics protegits per la llei 24/2015 i s'insta a la Generalitat a liderar políticament la coordinació de les diferents administracions públiques. La Presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, va demanar als ajuntaments en una reunió anterior a la d'avui, a la qual van assistir 135 ajuntaments, que no paguessin el deute que Endesa els reclama, ja que s'està treballant en una resposta conjunta de les administracions.


La unitat d'acció acordada a la trobada es concretarà formalment amb una moció a presentar als respectius plens municipals defensant aquesta posició compartida. Aquesta moció es farà arribar a les entitats supramunicipals per consolidar el front comú en la lluita contra la pobresa energètica.

Arxivat a: Benestar social
Trobada de 50 municipis a Terrassa