Portada > Actualitat > Notícies > L’Ajuntament de Parets augmenta el nivell de transparència en un 41% i se situa en el 91% aquest 2020

L’Ajuntament de Parets augmenta el nivell de transparència en un 41% i se situa en el 91% aquest 2020

26/03/2020

L’Ajuntament de Parets ha obtingut un 91% en la puntuació de l’InfoParticipa, elaborat pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la Universitat Autònoma de Barcelona, que avalua els ajuntaments en matèria de transparència, comunicació, rendició de comptes i participació en el govern i mesura les bones pràctiques de la comunicació pública local a Catalunya. Aquesta dada és molt superior a l’obtinguda durant els darrers anys de govern socialista en què la puntuació màxima obtinguda havia estat d’un 68% els anys 2014 i 2015.

L’any 2020, després que els grups Ara Parets ERC, Sumem Esquerres a Parets i Parets per la República-JuntsxCat arribessin a un acord de govern, el Govern Plural va crear la regidoria de Transparència i va potenciar la regidoria de Comunicació. Aquest fet veu ara el resultat reflectit en la puntuació que el laboratori ha atorgat aquest 2020 a l’Ajuntament, que ha estat d’un 91%. La dada es pot consultar a www.mapainfoparticipa.com.

La regidora de Transparència, Neus Jordà, es mostra satisfeta perquè “vam fer una aposta clara per la transparència, creant expressament una regidoria que li donés la importància que mereix. És per això que, des del primer dia, ens vàrem entendre amb els tècnics en quins eren els nostres objectius. Amb els seus esforços, i el de molta gent, han arribat els resultats. El fet que, en només vuit mesos i essent la primera prova que passem, hàgim pujat d’un indicador del 50% al 91%, incloent-hi el segell de Transparència, no és només que ens il·lusioni, sinó que és una mostra clara que hem vingut a canviar les maneres de fer, a ser molt més clars i propers, i a donar valor a les coses realment importants”.

Dades històriques

L’any 2013 el laboratori va atorgar una puntuació del 65%. El 2014, l’ajuntament va aconseguir un 68%; el 2015 es va mantenir en un 68%; el 2016 va obtenir un 59%; el 2017 va baixar fins al 57%; i el 2018 va tornar a baixar fins al 55%. L’any 2019, abans de les eleccions municipals, l’ajuntament va tornar a baixar fins al 50%, fet que representa que només complia amb la meitat dels ítems que es marquen per avaluar la transparència i bones pràctiques. 

Com s’avaluen els ajuntaments?

El Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la Universitat Autònoma de Barcelona, en el qual participen altres universitats de tota Espanya, ha avaluat l’Ajuntament de Parets cada any des del 2013.

Per obtenir el resultat, el laboratori analitza un nombre d’ítems en forma d’exigència que l’ajuntament ha de complir. Per cada ítem que l’Ajuntament compleixi, se li dóna un punt. Si aconsegueix complir amb tots els ítems, la nota seria del 100%. Per exemple, un dels ítems demana ‘Es publiquen tots els contractes formalitzats, majors i menors, amb tota la informació associada’. Si l’ajuntament pot demostrar que és així, se li dóna un punt. La resta d’ítems tenen a veure amb accions de transparència sobre la publicació de dades dels representants polítics, sobre la gestió dels recursos col·lectius i econòmics, informació sobre el municipi i eines de participació per a la ciutadania. 

El Govern Plural es mostra satisfet amb aquesta dada tan elevada, però vol continuar treballant per poder millorar-la, encara més, en la pròxima avaluació.

Arxivat a: Ajuntament
Ajuntament transparència