Portada > Actualitat > Notícies > Acte d’homenatge en commemoració del 80è aniversari de l’afusellament del president Companys

Acte d’homenatge en commemoració del 80è aniversari de l’afusellament del president Companys

16/10/2020

Ahir dijous 15 d’octubre es va celebrar, finalment a l’auditori de l’Escola Municipal de Música, l’acte d’homenatge en record al president Lluís Companys.

La Taula de la Memòria Històrica de Parets del Vallès, juntament amb l’Ajuntament de Parets, va organitzar l’acte d’homenatge coincidint amb el Dia Nacional en memòria de les víctimes de la Guerra Civil i represaliats del règim franquista i el 80è aniversari de l’afusellament del president Lluís Companys.

L’escultura en record de les víctimes i represaliats del règim franquista, ubicada al Parc la Linera, va donar lloc a l’ofrena institucional, mentre que finalment la lectura del manifest, el recital poètic a càrrec de l’entitat local Niu d’Art Poètic, la interpretació musical de Maria Pujol amb acompanyament del músic Jordi Azagra en motiu d’aquesta efemèride, es va dur a terme a l’auditori de l’Escola Municipal de Música.

La regidora de Relacions Institucionals a l’Ajuntament de Parets, Montserrat Folguera, va ser l’encarregada de llegir el manifest on explicava la fita i recordava a les víctimes de la Guerra Civil, en especial als alcaldes i regidors paretans que van ser afusellats al Camp de la Bota de Barcelona o van morir a l’exili.

La presidenta de la Taula de la Memòria Històrica de Parets del Vallès, Maribel Márquez, durant el seu parlament donava importància al record de les paraules del president Lluís Companys “el qual ens ha deixat uns ideals i que va donar la seva vida per aquests. El que va passar amb el president Companys és l’exemple de moltes persones que van patir el mateix que ell”.

L’alcalde de Parets del Vallès, Jordi Seguer, manifestava la situació actual “sobretot perquè 80 anys després continuem tenint presos i exiliats polítics i, a més a més, en el cas de Parets tenint sempre el record pel nostre veí, Jordi Turull. He volgut centrar el meu discurs en què malgrat haver passat tantes dècades, fins ara la sentència de mort que va tenir Lluís Companys com la resta de persones republicanes represaliades per part del franquisme segueix en vigor”.

La primera tinent d’alcaldia, Casandra García, comentava que “dies com aquests ens ajuden a tots i totes a fer memòria i recordar que fets com els que es van produir amb l’assassinat d’un president electe per tota la ciutadania d’un poble no tornin a succeir. La democràcia és el sistema en què regim i l’hem de protegir”.

Lluís Companys va ser president de la Generalitat de Catalunya des de 1934 fins al 1940, quan va ser afusellat per les autoritats franquistes al Castell de Montjuïc. L’any 1931 va fundar el partit Esquerra Republicana de Catalunya juntament amb Francesc Macià.

Podeu consultar totes les fotografies de l’acte d’homenatge del 80è aniversari de l’afusellament del President Lluís Companys.

Arxivat a: Ajuntament, General
Homenatge Lluís Companys