Portada > Actualitat > Notícies > Parets se suma als actes de commemoració del 90è aniversari de la proclamació de la Segona República

Parets se suma als actes de commemoració del 90è aniversari de la proclamació de la Segona República

25/03/2021

Amb motiu del 90è aniversari de la proclamació la Segona República, l’Ajuntament ha previst un seguit d’actes que inclouen una exposició i una obra de teatre

El primer acte institucional tindrà lloc el dimecres, 14 d’abril, amb la hissada de la bandera de la República a la plaça de la Vila. El mateix dia, a les 19.30 h, al parc La Linera, davant l’escultura de Josep Plandiura, es farà l’acte institucional de commemoració amb la lectura del manifest; una lectura de poemes relacionats amb la Segona República, a càrrec del Niu d’Art; el parlament de l’associació Taula per la Memòria Històrica de Parets del Vallès; i el parlament institucional. L’acte clourà amb actuacions musicals dels components del CEM Maria Grever i de l’Escola Municipal de Música.

Una altra de les propostes serà l’exposició La Segona República a Parets del Vallès, que es podrà veure a la sala d’exposicions Can Rajoler, a partir de demà 26 de març i fins al 18 d’abril. La mostra consta d’un seguit de plafons sobre la Segona República al municipi, amb les biografies dels alcaldes de Parets entre 1931 i 1939, una breu història d’aquest període i la reproducció de diversos documents com ara l’acta de constitució de l’Ajuntament de 1931. L’exposició també recull una ressenya de l’època republicana a Catalunya i inclou les biografies de dues figures cabdals en la història del país, els presidents de la Generalitat Francesc Macià i Lluís Companys.

El diumenge, 18 d’abril, a les 18.30 h, al Teatre Can Rajoler es farà la lectura del manifest institucional i, a continuació, es representarà l’obra Els darrers dies de la Catalunya republicana, inclòs al programa commemoratiu dels 81 anys de l’afusellament del president Lluís Companys. El muntatge, dirigit per Marc Hervás i interpretat per Jordi Hervás, és la narració verídica dels dies dramàtics viscuts per l'escriptor i polític Antoni Rovira i Virgili quan entra en fase culminant l'ofensiva final de Franco contra Catalunya.L'espectacle mostra l'angoixa, la desfeta i l'èxode dels catalans, que han estat les principals víctimes de la guerra encesa a Espanya per l'alçament militar de l'any 1936.

Les entrades per assistir a l’obra es poden adquirir a l’adreça http://espectacles.parets.cat.

 

Arxivat a: Ajuntament, Cultura, General, Societat
Foto d'arxiu. Acte de commemoració de la proclamació de la Segona República al parc La linera. Any 2019

Arxius adjunts