Acords del ple municipal ordinari del 23 de setembre

Dilluns, 27 de setembre de 2021 a les 00:00
Acords presos i votacions dels grups polítics municipals

Els membres del Consistori van reunir-se el passat dijous 23 de setembre a les 18 h per celebrar el ple municipal. La sessió va ser presencial. Podeu recuperar-la al canal de YouTube.

A continuació es detallen els acords presos i votacions dels grups polítics municipals durant la sessió.

1. Aprovar l’esborrany de l’acta de la sessió anterior celebrada el 22 de juliol de 2021.

2. Aprovar la resolució de les al·legacions i l’aprovació definitiva de l'Ordenança municipal de Mobilitat i Circulació de Parets del Vallès (Exp. 2473/2021).

Acords

Primer. Aprovar l’informe tècnic emès el dia 9 de setembre de 2021 per l’Enginyera de Camins, Canals i Ports de l’Ajuntament, Sra. Miriam el Hadj Taib Bermúdez, que ha estat objecte de transcripció en la part expositiva d’aquesta proposta.

Segon. Estimar parcialment, en els termes que figuren en el referit informe tècnic,  les al·legacions presentades el dia 3 de juny del 2021 pel Grup Municipal Ara Parets Esquerra Republicana.

Tercer. Aprovar definitivament l’Ordenança Municipal de Mobilitat i Circulació de Parets del Vallés, en els termes que figuren en l’informe tècnic transcrit, essent el text definitiu de l’Ordenança el que consta com a annex a aquesta proposta.

Quart. Ordenar la publicació integra del text definitiu de l’Ordenança Municipal de Mobilitat i Circulació de Parets del Vallés en el Butlletí Oficial de la Província.

Vots

A favor: 10 (7 Partit dels Socialistes de Catalunya / 3 Sumem Esquerres a Parets)

Abstencions: 7 (5 Ara Parets – Esquerra Republicana de Catalunya / 1 Parets per la República – Junts per Catalunya / 1 Ciutadans)

 

3. Aprovar la resolució de les al·legacions i l’aprovació definitiva de les bases reguladores específiques per a la concessió d’ajuts extraordinaris per a la reactivació econòmica del teixit comercial de Parets del Vallès (Exp. 3337/2021)

Acords

1. Desestimar, conformement amb els motius que han estat exposats, les al•legacions formulades el dia 9 de juliol d’enguany, per part del Grup Municipal ARA PARETS ERC.

2. Aprovar definitivament, de conformitat amb el text ja aprovat el dia 22 de juny de 2021, les Bases reguladores específiques per a la concessió d’ajuts extraordinaris per a la reactivació econòmica del teixit comercial de Parets del Vallès.

 Vots

Aprovat per unanimitat

 

4. Aprovar inicialment l’expedient de modificació de crèdits núm. 012/2021/CE PLE del Pressupost en vigor, en la modalitat de crèdit extraordinari finançat amb baixes i anul·lacions d’altres aplicacions de despesa (4407/2021).

Vots

A favor: 12 (7 Partit dels Socialistes de Catalunya / 3 Sumem Esquerres a Parets / 1 Ciutadans / 1 Parets per la República – Junts per Catalunya )

Abstencions: 5 (5 Ara Parets – Esquerra Republicana de Catalunya )

 

5. Aprovar inicialment l’expedient de modificació de crèdits núm. 013/2021/CE-SUP PLE del Pressupost en vigor, en la modalitat de crèdit extraordinari i suplement de crèdit finançat amb romanent líquid de tresoreria i amb baixes i anul·lacions d’altres aplicacions de despesa (4574/2021).

Vots

A favor: 12 (7 Partit dels Socialistes de Catalunya / 3 Sumem Esquerres a Parets / 1 Ciutadans / 1 Parets per la República – Junts per Catalunya )

Abstencions: 5 (5 Ara Parets – Esquerra Republicana de Catalunya )

 

6. Aprovar definitivament les Bases específiques per a la concessió d’ajuts econòmics de caràcter excepcional destinats a la cobertura del pagament de l’impost sobre béns immobles (3194/2021).

Vots

Aprovat per unanimitat

 

7. Donar compte de l’estat d’execució del Pressupost de l’Ajuntament, el resum dels moviments de la Tresoreria i la seva situació, i la informació sobre el compliment dels terminis de pagament i tramitació de factures, corresponent al segon trimestre de 2021 (2336/2021).

La Corporació compleix amb l’objectiu d’estabilitat pressupostària.

La Corporació compleix amb l’objectiu de la regla de la despesa.

 

8. Moció relativa al preu de l’energia elèctrica, presentada pel grup municipal Sumem Esquerres a Parets (Exp. 4400/2021) (2021-E-RJPV-24).

Acords

1. Sol·licitar al Govern de l’Estat que creï una empresa pública per gestionar les concessions de les centrals hidroelèctriques que vagin caducant en els pròxims anys.

2. Mentrestant no es pugui crear aquesta empresa pública que s’actuï en el sentit de abaixar el preu de la llum als imports existents abans d’aquest cinc màxim, per protegir als usuaris i a les empreses.

3. Estudiar algun tipus de bonificació o sistema que permeti als més vulnerables ajudes, en especial abans que arribi l´hivern i no rebin un perjudici directe.

4. Donar compte d’aquests acords als mitjans de comunicació, al govern de la Generalitat de Catalunya i al govern de l'Estat.

Vots

A favor: 16 (7 Partit dels Socialistes de Catalunya / 5 Ara Parets – Esquerra Republicana de Catalunya / 3 Sumem Esquerres a Parets / 1 Parets per la República – Junts per Catalunya)

Abstencions: 1 Ciutadans

 

9. Moció sobre la situació de les dones a l’Afganistan, presentada pel grup municipal PSC (Exp. 4403/2021) (2021-E-RJPV-26).

Acords

  1. 1.    Manifestar la nostra preocupació per la situació de les dones i les nenes a l’Afganistan i donar el nostre suport com a administració pública a totes les accions que tinguin per objectiu evitar que es vulnerin els seus drets fonamentals, inclòs el seu dret a decidir sobre la seva pròpia vida, a l’educació, la feina, la participació política, econòmica, social o cultural, així com el dret a viure lliures de violència de gènere, inclosa la violència sexual, el matrimoni forçat i el matrimoni infantil.
  2. 2.    Reclamar a la Comunitat Internacional, tant a les Nacions Unides com a la UE, perquè iniciïn totes les actuacions necessàries dirigides a preservar la vida de les dones i nenes afganes, de forma que tots els processos de diàleg i cooperació actual i futura incloguin la condicionalitat de la garantia dels drets de les dones i les nenes, així com el seu reconeixement com a ciutadanes en igualtat.
  3. 3.    Recolzar el govern espanyol en les diferents iniciatives que dugui a terme com en el cas de la recepció de les persones que han treballat per les institucions europees durant aquests anys i en l’adopció de mesures de protecció a les dones que es trobin en situació de risc per motius vinculats al seu gènere, així com a aquelles altres que han lluitat i lluiten a favor dels drets de les dones i les nenes, a les defensores dels drets humans, i aquelles professionals que durant aquests anys han treballat per la construcció de la llibertat i la democràcia a l’Afganistan.
  4. 4.    Manifestar el nostre compromís com a Ajuntament amb els valors de la unitat i la solidaritat amb els col·lectius que pateixen, especialment les dones i les nenes en aquest cas, la democràcia, els drets humans i la llibertat.
  5. 5.    Traslladar aquests acords al Govern Espanyol (Ministeris de Defensa, Igualtat i Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació).

Vots

La proposta és acceptada amb l’assentiment de tots els assistents.

 

10. Moció per promoure l'acollida i l'asil de persones refugiades de l'Afganistan i per a la defensa dels drets humans, presentada pel grup municipal Ara Parets-ERC (Exp. 4406/2021) (2021-E-RJPV-27).

Acords

1. Cal que l'estat espanyol, que ostenta la competència en matèria d’atorgament de l'asil i del pla de primera acollida compleixi amb l’obligació de protecció internacional a les persones que fugen de l'Afganistan perquè la seva vida corre perill, i que intensifiqui les accions diplomàtiques per tal que aquestes persones puguin sortir del país.

2. Demanem que s’atengui la petició del Govern de la Generalitat d’obrir un contingent perquè des de Catalunya es pugui gestionar l’acollida del major nombre de persones possibles. Des del nostre Ajuntament s'ofereix el suport local a l'acollida i el treball conjunt amb les entitats que actuen en aquest terreny des de l'àmbit local, així com el nostre suport i col·laboració amb la Conselleria d’Igualtat i Feminismes, responsable de les polítiques en matèria de refugi, Drets Humans i protecció dels drets de les dones i de les persones LGBTI, que està coordinant el pla d’acollida.

3. Defensem una política de fronteres en l'àmbit europeu que avantposi els Drets Humans i el compliment dels acords internacionals.

4. Des de les institucions implicades a tots els nivells, Govern, Estat, UE i altres institucions de caràcter internacional, cal una implementació d'accions de cooperació al desenvolupament amb membres de la població afganesa que promoguin una societat afganesa socialment justa, inclusiva i plenament democràtica, i també respectant la mateixa sobirania del poble d'Afganistan. Aquesta cooperació requereix la finalització immediata dels acords per a la venda d'armament a tercers països que donen suport polític i material al règim talibà, com en el cas de l'estat espanyol, armament que en molts casos va a parar indirectament a mans de les milícies talibanes.

5. Des de les institucions implicades a tots els nivells, Govern, Estat, UE i altres institucions de caràcter internacional, cal treballar conjuntament amb les xarxes internacionals de suport als Drets Humans, tant de caràcter general, com sectorial, vetllant pels drets de la ciutadania afganesa.

6. En el mateix sentit, i comptant amb un treball transversal i a escala internacional, cal establir xarxes internacionals de suport, corredors humanitaris segurs, acollida i asil a la població afganesa, amb especial atenció a les dones, nenes, col·lectiu LGTBI+, activistes pels Drets Humans, periodistes i científics, i minories ètniques com l’hazara, directament assenyalades com a objectius pel règim talibà, davant la més que probable i imminent vulneració dels seus drets i llibertats.

7. Reclamar a l’Estat espanyol que es transfereixin al Govern de la Generalitat, i que el Govern català redistribueixi als Ajuntaments, els recursos econòmics necessaris per poder realitzar l’acolliment amb les màximes garanties.

8. Fer arribar aquests acords al Govern de la Generalitat, al Parlament de Catalunya, a la Comissió catalana d’ajuda al refugiat, a la Federació de Municipis de Catalunya, a l’Associació Catalana de Municipis, al Congrés de Diputats, i a la UE.

Vots

A favor: 16 (7 Partit dels Socialistes de Catalunya / 5 Ara Parets – Esquerra Republicana de Catalunya / 3 Sumem Esquerres a Parets / 1 Parets per la República – Junts per Catalunya)

Abstencions: 1 Ciutadans

 

11. Moció de condemna a les agressions i la violència exercida contra les persones del col·lectiu LGTBI, presentada pel grup municipal PSC (Exp. 4518/2021) (2021-E-RJPV-29).

Acords

1. Expressar, d’una banda, la més enèrgica condemna a les agressions i la violència que pateixen les persones del col·lectiu LGTBI per la seva orientació i identitat sexual; i de l’altra, refermar el compromís per a avançar en la millora i consolidació dels drets de les persones LGTBI.

2. Instar a la Generalitat de Catalunya a desplegar totalment la Llei 11/2014. Set anys després de ser aprovada, encara no s’han desenvolupat parts fonamentals de la mateixa. Una d’elles, essencial per a la lluita contra la violència envers les persones LGTBI és el decret que regula el règim sancionador per a les persones que assetgen i violenten les persones homosexuals, bisexuals, transgèneres, transsexuals i intersexuals.

3.Entenent que l’educació és cabdal per actuar des de la base en trencar prejudicis socials i estereotips, instar el Govern de la Generalitat a implantar el Pla Estratègic de convivència escolar per impulsar la igualtat de tracte als centres escolars per a les persones LGTBI.

4. Traslladar aquests acords al Govern de la Generalitat i al Parlament de Catalunya.

Vots

La proposta és acceptada amb l’assentiment de tots els assistents.

Darrera actualització: 06.06.2023 | 09:20