Portada > Actualitat > Notícies > S'augmenta la participació ciutadana a les Meses de Seguretat i Convivència de Parets

S'augmenta la participació ciutadana a les Meses de Seguretat i Convivència de Parets

07/02/2020

Ahir a la tarda va tenir lloc una reunió de les meses de seguretat i convivència de l'Ajuntament de Parets del Vallès. Representants veïnals, la primera tinent d'alcaldia, Casandra García, l'alcalde Jordi Seguer, l'inspector en cap de la Policia Local de Parets, Joan Pérez, i el sergent de la policia local Jordi Galera, juntament amb la inspectora en cap i el sotsinspector de l'ABP de Mossos d'Esquadra, van mostrar les darreres dades en matèria de seguretat. La Inspectora de l'ABP de Mossos d'Esquadra va participar en la reunió, tot i que aquest cos oferirà dades de seguretat cap a finals de febrer, durant la Junta Local de Seguretat, moment en què tindran tancades totes les dades i les podran fer públiques. Tot i això, cal avançar que els delictes que causen més inseguretat han patit un descens i que tot apunta al fet que les dades seran positives.

Durant la reunió es va destacar la consolidació de l'oficina policial d'atenció al ciutadà (OPAC) que la policia local de Parets va posar en marxa l'any 2018, on un agent en torn partit atén les denúncies de la ciutadania per tal que no s'hagin de desplaçar fins a la comissaria de Mossos d'Esquadra. L'any 2019 aquesta oficina ha instruït més de 700 diligències.


Una altra dada destacada va ser quan l'Inspector Joan Pérez va explicar que han notat un augment en el nombre de persones que han estat denunciades per consum de substàncies estupefaents. L'any 2018 es van denunciar un total de 75 persones; l'any 2019 el total de denúncies per consum va arribar a 204. Aquest fet té relació amb la seguretat en la conducció, ja que la Policia Local de Parets ha denunciat 116 conductors que circulaven sota l'efecte de substàncies estupefaents. Alhora, el cos policial ha notat una disminució en les denúncies de persones que condueixen sota els efectes de l'alcohol, reduint-se un 85% respecte de l'any anterior.

L'augment de dades té a veure de manera molt directa amb la intensitat i la freqüència que la Policia Local de Parets dedica a fer controls d'aquest tipus, ja que, com més controls es fan, més denúncies es realitzen. L'any 2019, la policia de Parets va realitzar més de 500 controls de drogo test i alcoholèmia. Durant la reunió també es van donar dades positives pel que fa als accidents de trànsit. La Policia Local de Parets va participar en 123 accidents; 42 dels quals van causar víctimes lleus i, en cap cas, va haver-hi víctimes greus.

Altres dades destacades d'aquestes meses van ser els més de 250 procediments administratius que va iniciar la Policia Local de Parets per incompliments d'ordenances municipals, retirada de vehicles, abocaments il·legals alertats per les noves càmeres de seguretat i altres gestions. A més, el cos de seguretat paretà va realitzar més de 1.200 denúncies relacionades amb l'àmbit municipal, i 400 denúncies relacionades amb trànsit, com ara manca d'assegurances, ITV o incompliment de normes per part de transportistes.

Valoració política positiva; s'augmenten els recursos en seguretat
Jordi Seguer va expressar que des del govern tenen la voluntat "d'obrir encara més les meses de seguretat amb un procés participatiu i renovar part dels integrants veïnals d'aquestes meses, per tal que tothom pugui participar i obtenir opinions de diversos sectors i barris de Parets".

L'alcalde, qui a més és regidor de Seguretat Ciutadana, va remarcar que "el Govern Plural aposta per una línia de treball centrada a potenciar la seguretat" i que, per tant, estan cobrint totes les baixes dels agents, preparen les noves dependències de la Policia Local a la zona IVECO, on "es preveu que a finals de juliol es finalitzin les obres". El govern també ha apostat pels agents cívics i de mobilitat, una figura informativa i d'acompanyament a la ciutadania que es mantindrà al llarg de tota la legislatura. En una primera etapa, les actuacions dels agents cívics han fet 118 actuacions relacionades amb l'incivisme, 10 actuacions en els mercats setmanals, 123 fets relacionats amb gossos sense lligar o sense morrió en el cas de ser potencialment perillosos i, a més, han participat en campanyes de protecció escolar, de nadal i d'avisos de vehicles mal estacionats.

El paper destacat de Protecció Civil de Parets
El cos de Protecció Civil ha tingut un paper rellevant pel que fa a la seguretat a Parets. La més recent es troba en les actuacions que van realitzar durant el temporal Glòria però, de forma constant, el cos es coordina amb la policia local en tots els actes i esdeveniments esportius i culturals, fan guàrdies durant els caps de setmana per atendre incidents, realitzen tasques de prevenció d'incendis, inundacions i vigilància de zones rurals i tenen un dispositiu que respon davant de qualsevol emergència que pugui passar en el municipi, oferint col·laboració en qualsevol moment del dia o la nit quan hi ha incidents.
Arxivat a: Seguretat
Meses de Seguretat