Portada > Actualitat > Notícies > L’Ajuntament de Parets pren mesures preventives per la propagació del mosquit tigre

L’Ajuntament de Parets pren mesures preventives per la propagació del mosquit tigre

17/08/2020

L’Ajuntament de Parets, durant el ple municipal celebrat el 27 de febrer, va aprovar una nova ordenança municipal reguladora per a la prevenció dels mosquits en general i en particular per al control del mosquit tigre. Per això ha posat en marxa diferents actuacions com el tractament als embornals amb l’objectiu de limitar la presència d’aquest insecte a la vila. Les actuacions se centren en el tractament dels punts d’aigua estancada com ara espais humits, basses o pous, entre altres, que constitueixen l’hàbitat del mosquit tigre.

El mosquit tigre (Aedes albopictus) es va detectar per primer cop al país l’any 2004 i, des d’aleshores, ha esdevingut un problema creixent. Aquesta espècie de mosquit s’ha adaptat molt bé al nostre territori, ha colonitzat nous hàbitats i ha criat en petites masses d'aigua, naturals o artificials, estancades i tancades, com ara bidons, gerros, plats de testos, cubells, pneumàtics o altres tipus de recipients que els recorden el seu hàbitat original, constituït per forats inundats en troncs d’arbres.

Tot i que encara no s’ha constatat la transmissió de malalties a cap país d’Europa, sí és cert que el mosquit tigre és transmissor de diverses malalties endèmiques en alguns països tropicals.

Per aquest motiu, i amb l’objectiu de dur a terme les actuacions necessàries per garantir el benestar de la ciutadania, així com la protecció de la salut i el respecte al medi ambient, el govern municipal va impulsar una nova ordenança el passat mes de març segons la qual, a més de les mesures de control i prevenció que es duen a terme des de l’Ajuntament, insta a les empreses i a la ciutadania a adoptar mesures en les tasques de vigilància, control i prevenció de la proliferació d’aquest insecte.

En aquesta línia, és important la col·laboració ciutadana per evitar acumulacions d’aigua també en espais privats com ara piscines, safareigs, cisternes o dipòsits. Es recomana mantenir coberts aquests indrets sempre que es pugui i buidar-los amb certa freqüència.

Convé recordar que la picada del mosquit tigre, si bé és molesta, no suposa cap risc per a la salut. El seu tractament és simptomàtic: en cas de picada cal rentar bé la zona afectada i desinfectar-la amb amoníac o alguna substància similar. Si passats uns dies les molèsties no remeten, consulteu al metge de capçalera.

Parets del Vallès. 17 d’agost de 2020.

Arxivat a: Benestar social, Salut, Via pública
Mosquit tigre