Portada > Actualitat > Notícies > El consell d'alcaldies es reuneix per conèixer la situació actual de la pandèmia i debatre noves actuacions

El consell d'alcaldies es reuneix per conèixer la situació actual de la pandèmia i debatre noves actuacions

29/10/2020

La reunió conclou que caldrà prendre les mesures necessàries per baixar la transmissió comunitària

El consell d'alcaldies del Vallès Oriental es va reunir de manera extraordinària ahir dimecres, 28 d'octubre, per tractar sobre l'evolució epidemiològica a la comarca.

La trobada va comptar amb la participació del delegat del Govern de la Generalitat a Barcelona, Juli Fernández, la gerent de la Regió Sanitària de l'Àmbit Metropolità Nord, Anna Aran, el director de Sector sanitari Vallès Oriental, Joan Parellada i la sotsdirectora general de Coordinació i Gestió d'Emergències, Imam Solé, que han traslladat que avui hi haurà un PROCICAT tècnic extraordinari on es prendran les mesures addicionals, a més de les que hi ha en vigor, per reduir la incidència i la transmissió comunitària.

L'alcalde de Parets, Jordi Seguer, va expressar la seva preocupació per la situació del Centre d'Assistència Primària del municipi. Seguer ha demanat solucions als problemes d'accessibilitat telefònica que pateixen els usuaris del CAP Parets des de fa mesos i que s'han agreujat a causa la pandèmia "No pot ser que els veïns i veïnes de Parets truquin a la centraleta de l'ambulatori i que la línia telefònica comuniqui contínuament. I així durant hores i hores".

Seguer ha traslladat la disposició de tot el govern municipal per continuar col·laborant amb el CAT Salut amb més recursos tècnics i econòmics en l'àmbit de l'assistència a primària. "Considerem prioritari resoldre a curt termini els problemes d'accessibilitat i si cal. L'Ajuntament s'implicarà fins que arribin les millores incloses dins del Pla d'inversions previst per la Generalitat", ha afegit l'alcalde.

Fa mesos, l'Ajuntament ja va cedir el cotxe oficial als i les professionals del CAP que fan el servei a domicili i, a més, durant la campanya de vacunació contra la grip d'enguany, s'ha posat a disposició del centre de salut un espai a la Sala de la Cooperativa.

Durant la reunió, s'ha insistit que la transmissió comunitària és molt elevada i que cal reduir la interacció i social i la mobilitat, i assegurar els aïllaments i quarantenes quan calgui, per assegurar que l'activitat ordinària als hospitals no es vegi afectada i poder garantir l'atenció sanitària no covid a tothom.

S'ha traslladat als alcaldes i alcaldesses les dades comparades de la setmana actual respecte la passada de la zona metropolitana Nord, que justifiquen l'aplicació de noves mesures, ja que, pel que fa al risc de rebrot, s'ha incrementat un 30% i la taxa de confirmats amb PCR pràcticament s'ha doblat. Pel que fa al Vallès Oriental, el risc de rebrot (995) està per sobre de la mitjana catalana, la taxa reproducció d'1,4, i una taxa de malalts confirmats de prop de 500 casos per setmana.

Respecte a les dades assistencials, s'han incrementat tant el nombre d'ingressos hospitalaris com els ingressos a UCI. Al Vallès Oriental, el percentatge de pacients Covid ingressats supera el 40% sobre el total de capacitat dels hospitals. A l'hospital de Mollet hi ha 68 ingressats i 4 en UCI, a Sant Celoni 11 pacients ingressats i a Granollers 60 ingressats, 3 en hospitalització domiciliària i 22 a la UCI.

També s'ha anunciat que s'incrementa l'atenció nocturna als caps amb la reobertura del CUAP (Centre d'Urgències d'atenció primària) de Granollers i l'ampliació a horari nocturn del CAP de la Florida, a Santa Perpètua, per donar cobertura al Baix Vallès. La maternitat de la zona de Mollet es trasllada temporalment a l'hospital de Granollers.

A la roda de premsa posterior, des de la delegació del Govern s'ha insistit en el fet que estem en una situació crítica amb una tensió elevada al sistema de salut. "Malgrat que hem pres mesures dràstiques i contundents en moments preliminars veiem que creixem més lent, però continuem creixent; l'esforç que fem fa que hi hagi un efecte sobre la transmissió però ens cal que l'efecte sigui més intens i ens cal prendre més mesures", ha dit el delegat el Govern, Juli Fernández.

Arxivat a: Ajuntament, Espai COVID-19, Salut
Consell d'alcaldies del VO