Portada > Actualitat > Notícies > L’Ajuntament redueix l’IBI i incentiva les accions mediambientals

L’Ajuntament redueix l’IBI i incentiva les accions mediambientals

30/10/2020

Les ordenances fiscals del 2021 compleixen els compromisos electorals

L’equip de govern ha presentat les ordenances fiscals del 2021. La proposta manté els pactes que el govern plural va adquirir amb la ciutadania. Destaquen la reducció de l’impost sobre béns immobles (IBI) i l’aposta per a la protecció del medi ambient. El text de les ordenances fiscals va aprovar-se en el ple d’ahir, 29 d’octubre, amb els vots a favor de l’equip de govern (Ara Parets Esquerra Republicana, Sumem Esquerres a Parets i Parets per la República – Junts per Catalunya) i l'abstenció de l’oposició (PSC i Ciutadans). 

Reducció de l’IBI, un acord de legislatura

Per a l’exercici de l’any vinent es planteja una rebaixa del 2,5% de l’IBI. A l’inici de la legislatura, el govern va marcar com a objectiu la reducció de l’IBI fins al 10% el 2023. Per aconseguir-ho, cada any es disminueix aquest impost un 2,5%. Així, amb la nova rebaixa, el percentatge acumulat per al 2021 ja serà del 5%. 

Pel que fa a les bonificacions de l’IBI, es manté la novetat aprovada en l’exercici anterior. Els immobles destinats a lloguer d’habitatges amb renda limitada tindran una bonificació del 50% en el rebut de l’IBI, d’acord amb la normativa d’habitatge de la Generalitat. Paral·lelament, es continuaran oferint descomptes de 100 euros de l’IBI urbà per a persones jubilades o en situació d’atur i amb escassa capacitat econòmica.

En relació amb l’IBI del sòl industrial i de magatzem hi haurà un augment diferencial de 0,90 a 1 punt. La mesura només s’aplicarà als immobles que tinguin el 10% del valor cadastral més alt. 

Aposta pel medi ambient

Amb l’objectiu de fomentar les energies renovables i l’estalvi energètic, els habitatges que optin per l’energia fotovoltaica o tèrmica tindran una bonificació del 50% en el rebut de l’IBI  durant 5 anys. L’aposta pel medi ambient també s’estendrà al sector comercial i industrial. Els comerços i indústries que instal·lin sistemes d’energia fotovoltaica o tèrmica podran gaudir d’una bonificació del 10% en el rebut de l’IBI durant 3 anys. En ambdós casos,  l’import de la bonificació en aquest període no podrà superar el 50% del cost de la instal·lació. 

D’altra banda, l’Ajuntament proposa un lleuger augment de la taxa d’escombraries de 12 euros a l’any, un euro al mes. Actualment, els paretans i paretanes paguen 44,56 euros a l’any del rebut de les escombraries. Amb la nova tarifa es pagaran 56,56 euros. La ciutadania de Parets té una de les taxes d’escombraries més econòmiques de Catalunya. Comparativament, els municipis veïns paguen el doble o el triple. El Consistori considera necessari aquest increment per fer una gestió eficient dels residus que es generen i protegir el medi ambient. Aquesta mesura afectarà els habitatges, els locals sense activitat comercial i els solars sense edificar que generin restes vegetals. Les persones majors de 65 anys jubilades o vídues i les persones amb una incapacitat permanent rebran una bonificació del 100% d’aquesta taxa. 

Congelació de la resta d’impostos

L’Ajuntament estableix un criteri de congelació per a la resta d’impostos. Així, per exemple, no hi haurà cap increment en el rebut de l’aigua, considerat un bé de primera necessitat. 

La regidora d’Economia i Hisenda, Carme Herrero, explica que “la línia fonamental del govern plural en la revisió de les ordenances fiscals ha estat la congelació fiscal i l'equitat social, sent molt conscients de l'empremta que l'escenari Covid deixarà en les vides de moltes de les nostres conciutadanes i conciutadans”. I afegeix: “les ordenances fiscals del 2021 volen ser una eina de desenvolupament d'una política fiscal justa i progressiva que permeti disposar dels recursos suficients per a la prestació dels serveis municipals, i que alhora serveixi de mecanisme de redistribució de la riquesa i de foment d'actituds envers un municipi millor".

Arxivat a: Ajuntament
L’Ajuntament incentiva les accions mediambientals a les ordenances fiscals
Resum gràfic de les principals modificacions de les ordenances fiscals