Portada > Actualitat > Notícies > La plaça d'Espanya es converteix en un espai verd i accessible

La plaça d'Espanya es converteix en un espai verd i accessible

13/09/2021

El Consistori estudia obrir la torre de l'aigua a la ciutadania

L'Ajuntament de Parets ha presentat les obres de remodelació de la plaça d'Espanya aquest cap de setmana. La nova plaça s'ha dissenyat amb l'objectiu de crear un espai de descans naturalitzat. El nou disseny potencia l'entorn natural amb la recuperació d'arbrat, arbusts i flors autòctones. La plaça també s'ha convertit en un espai accessible amb la seva integració a l'eix cívic de l'avinguda d’Espanya i la supressió de barreres arquitectòniques. El projecte per fer les reformes va sorgir d'un procés de participació ciutadana.

L'alcalde, Francesc Juzgado, subratlla que la plaça és “un espai que prioritza la vegetació i l’entorn natural i que dignifica i dona valor als veïns i veïnes que hi viuen amb zones per xerrar, jugar o llegir en un espai de tranquil·litat”. L’alcalde demana a la ciutadania la seva col·laboració per conservar el nou espai en bon estat. La vicealcaldessa i regidora del barri de l'Eixample central, Casandra Garcia, afegeix que les obres també satisfan una demanda veïnal per recuperar l'espai i fer-lo obert. En aquest sentit, s'han generat zones d'estada amb bancs en diferents racons, s'ha construït un petit espai per fer actuacions amb una graderia integrada en el talús de terres i s'han construït camins que creuen el parc.

La regidora d'Urbanisme, Rosa Martí, explica que la vegetació de la plaça s'ha seleccionat amb l'objectiu de preservar la flora autòctona. A més, la regidora destaca que les espècies escollides permeten jugar amb els colors de la seva floració per crear un espai visualment bonic. Així, s'han respectat els arbres existents, principalment oliveres i pins, i s'han introduït noves espècies mediterrànies com pins pinyoners, pruneres de fulla vermella i ginesta. Per a l’estructura de la pèrgola s'han triat tres tipus d'enfiladisses de tonalitats liles, vermelles i blanques. D'altra banda, el parc també compta amb parterres de plantes aromàtiques com el romaní o l’espernallac.

La remodelació de la plaça també ha comptat amb altres mesures ecològiques. Per exemple, en determinats punts s'han construït sistemes naturals per retenir l'aigua de la pluja. Així, a partir de l'excavació en diferents espais propers a la vegetació i la col·locació de grava, l'aigua pot filtrar-se i quedar retinguda segons les necessitats de la planta. D'altra banda, els camins que s'han construït són camins de sauló compactat amb resina que fan agradable el fet de caminar i eviten que els vianants es desviïn del recorregut i envaeixin l'espai de la flora.

La torre de l'aigua, un bé patrimonial

El projecte ha posat èmfasi en la conservació de la torre de l'aigua, inclosa en el Pla especial de protecció del patrimoni arquitectònic de Parets. Ara, l'Ajuntament planteja convertir l'antic dipòsit d'aigua en un espai de visites des d'on poder visualitzar tot l'entorn. L'alçada de la construcció, d'uns 20 metres, fa que des de dalt pugui admirar-se el paisatge que envolta el municipi. La torre de l'aigua, construïda l'any 1974 per l'enginyer de camins Albert Vilalta, servia per donar pressió a la xarxa d'aigua de les cases de l'Eixample.

La reforma de la plaça d'Espanya va iniciar-se a la primavera i va tenir una durada de catorze setmanes. Durant l'estiu els tècnics municipals van treballar perquè la vegetació arrelés. El pressupost de les obres ha estat de 376.095,35 euros (IVA exclòs) i l'execució ha anat a càrrec de l'empresa Tecnofirmes, SA.

La jornada d'inauguració va comptar amb uns parlaments institucionals, la tallada de cinta i una visita oberta a les actuacions fetes a l'espai públic. Les famílies també van poder gaudir d'un espectacle infantil a càrrec de Jaume Barri.

Podeu veure el vídeo de la inauguració a www.tvparets.cat.  

També podeu visulaitzar les imatges de la jornada en aquest enllaç.

 

Arxivat a: Urbanisme
Inauguració de la plaça Espanya (7)
Inauguració de la plaça Espanya (8)
Inauguració de la plaça Espanya (1)
Inauguració de la plaça Espanya (2)
Inauguració de la plaça Espanya (3)
Inauguració de la plaça Espanya (4)
Inauguració de la plaça Espanya (5)
Inauguració de la plaça Espanya (6)