Portada > Actualitat > Notícies > Parets presenta la 21a campanya de rebuig contra les violències masclistes ‘Prou d’hòsties’

Parets presenta la 21a campanya de rebuig contra les violències masclistes ‘Prou d’hòsties’

26/10/2021

L’Ajuntament intensifica la sensibilització vers les violències contra les dones i el col·lectiu LGTBI+ amb la nova campanya #paretsamblaigualtat

L’Ajuntament de Parets posa en marxa la 21a edició de la campanya ‘Prou d’hòsties’, que es durà a terme del 4 de novembre al 13 de desembre. La campanya té l’objectiu de conscienciar sobre la magnitud i l’abast de les violències masclistes, que són estructurals i afecten diferents vessants de la vida de les dones. Aquest any es posa l’accent en les dones i, especialment en les paretanes, protagonistes d’algunes de les activitats previstes. Enguany, la campanya també estrena nova imatge. Com a gran novetat, la 21a edició del ‘Prou d’hòsties’ arriba acompanyada d’una nova campanya: #paretsamblaigualtat, amb la finalitat de sensibilitzar sobre les violències masclistes al públic adolescent i jove.

Una programació completa i variada

El programa de la campanya ‘Prou d’hòsties’ inclou activitats diverses, des d’espectacles de teatre fins a contacontes, i per a públic divers.

La primera activitat serà el divendres 5 de novembre, a les 19 h, al Teatre Can Rajoler, amb l’obra No solo duelen los golpes, de Pamela Palenciano, monologuista, comunicadora i activista feminista espanyola, reconeguda internacionalment. El 12 de novembre, a les 19 h, es podrà veure l’espectacle ELLES #cosasdechicas. Per què triguen tant les dones quan van al bany?, al Teatre Can Rajoler. Ambdós espectacles són gratuïts i cal fer la reserva d’entrades prèviament a l’adreça espectacles.parets.cat

El dimarts 16 de novembre està programat el taller en línia Educar sense masclisme és prevenir les seves violències, a càrrec de Carmen Ruiz Repullo, sociòloga i autora del llibre La historia de Pepe y Pepa i especialitzada en violència masclista i adolescència. La formació està adreçada a professionals i es pot sol·licitar més informació a (Necessites javascript per veure aquest correu-e).

La Biblioteca Can Butjosa oferirà el taller Xxxt!...És un secret per a alumnes de 3r a 6è de primària. L’activitat es farà el dimarts 23 de novembre, de 18 a 20 h. L’aforament està limitat a 14 infants i cal inscripció prèvia.

Els dies 23 i 30 de novembre, de 16 a 20 h, es farà un taller d’autocura adreçat a treballadores de la llar. L’activitat estarà dinamitzada per Mujeres Pa Lante i les inscripcions es poden formalitzar a (Necessites javascript per veure aquest correu-e).

El 25 de novembre, Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, l’Ajuntament de Parets farà la lectura del manifest institucional. L’acte tindrà lloc a les 12.15 h, a  la plaça de la Vila.

El diumenge 28 de novembre, a les 18.30 h, el Teatre Can Rajoler acollirà la representació de l’obra Pruna, de la paretana Queralt Riera, una obra crua i poètica sobre els abusos infantils. La reserva d’entrades es pot fer a espectacles.parets.cat.

La Biblioteca Can Rajoler ha programat una ‘Hora del conte especial’, que sota el títol Una ALTRA cosa, abordarà l’assetjament escolar. Serà el dimarts 30 de novembre, a les 18 h, i anirà a càrrec de Petita Companyia.

Paral·lelament s’han organitzat altres activitats que completen la programació. L’exposició Retomar el vuelo. Et penses que és amor i és una dependència enorme, de la paretana Paula Roque Martínez, es podrà visitar del 3 al 13 de desembre a la Sala d’Exposicions Can Rajoler. També hi haurà un taller per a pares i mares, a càrrec de Leonor Cantera. Per a més informació cal trucar a Drets Socials al 93 573 79 79. Durant tot el mes de novembre a la Biblioteca Can Rajoler es podrà visitar una exposició de llibres sobre la violència a l’escola i l’assetjament escolar. A més, entre els dies 15 i 19 de novembre, la companyia Raig Sol de Contes farà diverses funcions de teatre-fòrum Ningú més que l’altre adreçades a l’alumnat de 5è de primària de les escoles del municipi.

Una campanya amb premis

La campanya contra les violències masclistes ‘Prou d’hòsties’ ha estat escollida en dues ocasions com a bona pràctica per la Diputació de Barcelona. A més, el protocol d’actuació contra la violència masclista de l’Ajuntament de Parets ja va ser seleccionat pel Fòrum Universal de les Cultures Barcelona 2004.

#paretsamblaigualtat

Per ampliar l’abast de la campanya ‘Prou d’hòsties’, les regidories d’Igualtat-Feminisme i LGTBI-Transversalitats estrenaran la campanya #paretsamblaigualtat de sensibilització sobre les violències masclistes. La nova campanya, destinada sobretot al públic adolescent i jove, es presentarà el 2 de novembre, a les 12 h, a l’exterior de l’Institut Torre de Malla, a l’encreuament entre l’avinguda de la Pedra del Diable i l’avinguda d’Espanya. La imatge de la campanya consta d’una sopa de lletres amb una frase punyent i al costat s’inclou la seva explicació.

La Llei 5/2008, del 24 d’abril, del dret de les dones a erradicar la violència masclista, defineix violència masclista com “la violència que s’exerceix contra les dones com a manifestació de la discriminació i de la situació de desigualtat en el marc d’un sistema de relacions de poder dels homes sobre les dones i que, produïda per mitjans físics, econòmics o psicològics, incloses les amenaces, les intimidacions i les coaccions, tingui com a resultat un dany o un patiment físic, sexual o psicològic, tant si es produeixen en l’àmbit públic com en el privat”.

Per conscienciar sobre les violències masclistes els missatges de la campanya es divideixen en cinc eixos: 

  • Violència masclista en la parella: és exercida per part de l’home cap a la dona en relacions de parella o exparella. Es reconeixen diverses maneres d’exercir aquesta violència, com és la física, la psicològica, la sexual, l’econòmica i l’ambiental. Aquesta violència és cíclica i va en augment amb el temps.
  • LGTBIfòbia: són totes aquelles accions i conductes discriminatòries i violentes produïdes per l’odi vers les persones del col·lectiu LGTBI (Lesbianes, Gays, Trans*, Bisexuals i Intersex) provocant conseqüències en el benestar psicosocial de les persones afectades.
  • Violències sexuals: inclouen qualsevol activitat o contacte sexual que passi sense el consentiment de la víctima. Poden ser amb força física o amenaça de força. També poden ocórrer a causa de coacció o amenaces. En aquests casos se sol criminalitzar a les víctimes.
  • Discriminacions per raó de gènere en el mercat laboral. Les discriminacions en el món laboral per raó de gènere, identitat i /o opció sexual són múltiples. Agrupen conceptes com la bretxa salarial, el sostre de vidre, l’eventualitat en la contractació de les dones, la segregació vertical o horitzontal o l’assetjament sexual.
  • Corresponsabilitat. Les llars, com a reflex de la societat, poden esdevenir un lloc on les discriminacions per raó de gènere es manifesten clarament, per exemple, en el repartiment de les tasques de la llar i l’atenció a persones dependents, treballs feminitzats, invisibilitzats i no valorats econòmicament ni socialment.

La campanya es difondrà a través de suports exteriors arreu del municipi i de les xarxes socials de l’Ajuntament.

Arxivat a: Ajuntament
Prou d'hòsties 2021
21a campanya del 'Prou d'hòsties'
#paretsamblaigualtat (1)
#paretsamblaigualtat (2)