Portada > Actualitat > Notícies > S’instal·len desfibril·ladors als Casals d’Avis

S’instal·len desfibril·ladors als Casals d’Avis

01/12/2021

Els aparells es poden trobar als tres casals del municipi

L’Ajuntament de Parets ha instal·lat un desfibril·lador a cada Casal d’Avis del municipi. Per tant, els podrem trobar al Casal Ca n’Oms, al Casal Sant Jordi i al Casal Asoveen.

Els desfibril·ladors externs automàtics, coneguts com els DEA, són aparells segurs i efectius que permeten realitzar una descàrrega elèctrica sobre el cor d’una persona en aturada cardiorespiratòria minuts abans que arribi l’ajut professional. La disponibilitat d'un DEA en un espai públic o en qualsevol entitat, empresa, establiment, servei o domicili particular i la seva utilització abans de l'arribada del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), s'associa amb gairebé el doble de supervivència davant d'una aturada cardíaca extrahospitalària (ACR). 

Les persones responsables de cada casal, rebran per part de l’ajuntament una formació per a utilitzar aquests aparells, tot i que els diferents fabricants han dissenyat tot un seguit d'innovacions per facilitar l'ús d'aquests dispositius, amb missatges clars i fàcils d'entendre. S'han dissenyat per assegurar que la descàrrega s'efectua de manera segura, quan està indicada, i tan senzilla que la pugui dur a terme qualsevol persona, fins i tot sense cap entrenament previ.

La regidora de Gent Gran, Maria Gorina, ens parla de la necessitat d’oferir aquest servei: “creiem que incorporar aquests tres desfibril·ladors en els casals serà un afegit per a la tranquil·litat de les nostres àvies i avis. Estem segures que aquest només és el primer pas per a salvar vides i que tot i que esperem que no s’hagin de fer servir, són molt necessaris.”

A Catalunya, el decret 151/2012 regula la normativa d'ús, instal·lació, i formació dels desfibril·ladors fora de l'àmbit hospitalari, que són els que hem pogut veure en alguna ocasió a espais públics. Hi ha certs llocs que, per les seves característiques i per la seva afluència de persones, segons la normativa dels desfibril·ladors estan obligats a disposar d'un desfibril·lador homologat i al seu manteniment i disposar de personal format a més de registrar totes les dades que indiquen els requisits per donar d'alta el desfibril·lador. No obstant això, si no es donen aquestes característiques, només es recomana la seva instal·lació però no l'obligació.

Els desfibril·ladors que estan ubicats en espais públics són d'accés al públic en general i es permet el seu ús si no tenim l'acreditació oficial, solen estar videovigilats i connectats a 112, la idea és que siguin d'ajuda en una situació d'emergència i utilitzats per personal no mèdic que pugui ajudar en una parada cardiorespiratòria que és quan s'han d'utilitzar fins a l'arribada dels equips professionals d'emergència.

Arxivat a: Benestar social, Gent Gran, Salut
desfibril·ladors