Portada > Actualitat > Notícies > L’Ajuntament de Parets reconstrueix el rellotge de sol de la Marineta

L’Ajuntament de Parets reconstrueix el rellotge de sol de la Marineta

14/12/2021

El rellotge és exactament igual al que hi havia a la mateixa paret fa un segle

L’artista paretà, Iris Paris, ha reconstruït el rellotge de sol de la Marineta a partir d’una fotografia antiga de l’any 1924 de l’arxiu Sagarra i Torrents dipositat a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona. La reconstrucció del rellotge ha tingut un cost de 2.700 euros i la seva mida és de 2,16 x 1,66 metres. S’ha fet amb la tècnica d’esgrafiat ornamental, utilitzant cal apagada.

La regidora de Patrimoni Cultural, Rosa Martí, ens explica les raons que han portat a l’ajuntament a recuperar el rellotge de la Marineta: “s’ha fet una restauració perquè amb les obres que es van fer de millora de la casa havia quedat difós. El rellotge es va fer el 1923 i feia 100 anys que estava fet”. També ha felicitat la feina feta a Iris Paris: “hem tingut la sort que l’artista Iris Paris ha volgut fer-se càrrec de la restauració i ho ha fet amb molta cura i detall”. La regidora destaca la importància del patrimoni cultural a la vila, ja que “és una qüestió patrimonial recuperar i restaurar aquest tipus de rellotges”.

La recuperació del rellotge és fidedigna, ja que l’agulla original mai s’havia tocat i això ha permès poder conservar-lo en la seva totalitat i marcant les hores. La tasca de recuperació del patrimoni del municipi és fonamental per poder traslladar a les generacions del futur l’herència dels que ens han precedit.

La Marineta és una de les masies emblemàtiques de la nostra vila. Va ser restaurada l’any 1920 per l’arquitecte Goday, que la va dotar de finestres originals gòtiques provinents d’edificis senyorials de la Via Laietana de Barcelona. En la reconstrucció del rellotge també hi ha contribuït l’ajuda de l’última propietària de la masia, la Sra. Bosch Damm, amb informació essencial sobre l’origen del rellotge, fet el 1923 pel Ros Fuster d’Alella amb la llegenda “mentrestant jo vaig senyalant, la teva vida es va acabant”.

La recuperació del rellotge s’ha notificat a la Societat Catalana de Gnomònica, que es dedica a la recuperació i recopilació dels rellotges de sol de Catalunya perquè es pugui afegir al seu inventari.

 

Arxivat a: Ajuntament, Cultura, General, Societat, Urbanisme
Rellotge de sol de la Marineta
Imatge rellotge la Marineta 1924 arxiu de Sagarra i Torrents