Parets celebra el Març de Dones amb un programa innovador

Dimecres, 16 de febrer de 2022 a les 00:00
El 8 de març va ser proclamat per l’Assemblea General de l’ONU per commemorar el Dia Internacional de les Dones

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de les Dones, el 8 de març, l’Ajuntament de Parets ha programat una desena d’activitats per celebrar la divuitena edició del Març de Dones, que té per objectiu sensibilitzar i prevenir la discriminació per raons de gènere.

L’origen de la commemoració del 8 de març neix arran de diferents fets que van convulsionar la societat de finals del segle XIX i principis del XX: la vaga de les obreres tèxtils nord-americanes de 1857 o l’incendi de la fàbrica Cotton o el de la Triangle Shirtwaist Company, de Nova York, el dia 25 de març de 1911, on van morir 142 obreres que l’any anterior havien mantingut una important vaga per demanar millors condicions laborals.

Inauguració del Punt Lila

Enguany, l’1 de març a les 18 h es farà la presentació institucional de la campanya al Casal de Joves Cal Jardiner i s’inaugurarà el servei Punt Lila.

La regidora d’Igualtat i feminisme, Laura Lozano, ens ha explicat que “el Punt Lila és un servei d’atenció i prevenció de les agressions masclistes i lgtbifòbiques que es donarà els dilluns a la tarda al Casal de Cal Jardiner. Des del Servei de Feminisme i LGTBI hem considerat molt necessari tenir aquest espai”.

Exposicions durant tot el mes

La programació del Març de Dones començarà l’1 de març amb l’obertura de l’exposició Dones grans, grans dones, que serà itinerant i es podrà veure als Casals de Gent Gran. De l’1 al 8 de març es podrà visitar al Casal Asoveen, del 10 al 17 a Ca N’Oms i del 18 al 25 al Casal Sant Jordi.

Des del 8 de març i fins al dia 31 es podran visitar dues exposicions a les biblioteques de la vila. La Biblioteca Cam Butjosa tindrà una exposició de contes per la igualtat i a Can Rajoler podrem veure una altra sobre la mateixa temàtica.

Teatre, tallers i música en clau femenina

Aquest març de 2022 arriba ple d’activitats variades dirigides a les dones de la vila. El diumenge 6 de març, entre les 9 i les 13 h, tindrem l’Espai Campoamor a Can Jornet. A les 9 h es farà un taller de Mindfulness pel benestar emocional a càrrec d’Isabel Erill. A les 10 h hi haurà ioga amb The Nomad Yoga. Es farà un brunch a les 11.30 h i a les 12 h Maider Quílez impartirà un taller sobre cicle menstrual i salut sexual amb perspectiva de gènere. A les 13 h, es faran contes per a adultes, De fades, fetilleres i heroïnes, amb Merche 8A i l’espectacle Les Altres a càrrec de Pedettes Varietés. Les inscripcions es poden fer fins al 3 de març a Cal Jardiner a través del correu caljardiner@parets.cat. Les places són limitades.

El 8 de març, a les 12.15 h, la plaça de la Vila acollirà la lectura d’un manifest institucional com és tradicional al municipi. El mateix dia, a les 10 h, es farà un taller sobre salut mental i gènere al Casal de Joves de Cal Jardiner, amb Maider Quílez.

El dimecres, 16 de març, es farà a la Biblioteca Can Rajoler la segona sessió del Teixim Feminismes. Aquest més dedicada a la segona onada dels feminismes, amb Sílvia Carrillo.

Diumenge, 20 de marc, Elena Gadel i Marta Robles portagonitzaran al Teatre Can Rajoler Les dones de la meva vida. L’espectacle serà a les 18.30 h i les entrades es poden adquirir a la web d’espectacles.

El dissabte 26 de març, tornarà la caminada per la igualtat amb suport de la CAM, la Marxa Violeta, amb sortida des del casal de joves. Al final del recorregut es farà un Vermut musical a Cal Jardiner amb la col·laboració de Cem Maria Grever. Per formar-ne part s’ha de fer la inscripció abans del 24 de març al Casal Cal Jardiner. El donatiu mínim per participar és d’1 euro, que es destinarà a l’Associació Candela, investigació i acció feminista.

El 27 de març es projectarà al Teatre Can Rajoler a les 17 h, la pel·lícula Tiempos de deseo de Raquel Marques. En finalitzar la cinta es farà un col·loqui amb la directora. L’activitat és gratuïta i les entrades es poden reservar a la web d’espectacles.

Punt LGTBI+

Espai d’assessorament, informació i acompanyament al col·lectiu LGTBI+ i el seu entorn. També és un punt de referència des d’on impulsar les polítiques públiques LGTBI+ al municipi; prevenir i actuar en casos de LGTBIfòbia i donar visibilitat a la diversitat sexual, afectiva i de gènere.

L’atenció es fa amb cita prèvia els dijous, de 16 a 20 h, al Casal de Joves Cal Jardiner. Per demanar hora cal enviar un missatge de whatsapp al 667 992 353 o escriure un correu a puntlgtbi@parets.cat.

Servei de Feminisme, LGTBI i Transversalitats

El Servei de Feminisme, LGTBI i Transversalitats dissenya i desenvolupa els projectes i accions relacionades amb la igualtat de gènere i LGTBI al municipi.

Impulsa accions com la campanya contra les violències masclistes, ‘Prou d’Hòsties’ o el Març de Dones, la Taula Parets Feminista i LGTBI+, Gènere als Instituts, formació a professionals, o el Pla d’Igualtat Intern de l’Ajuntament, entre d’altres.

Enguany, les activitats estan condicionades a l’evolució de la pandèmia per la COVID-19.

Darrera actualització: 06.06.2023 | 09:33