Parets del Vallès acull les 50es Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya

Dilluns, 5 de setembre de 2022 a les 00:00
El festival es va dur a terme el 4 de setembre, a la Plaça de la Vila, amb actuacions de la colla del Ball de Gitanes de Parets i del grup internacional de Bulgària Folk Dance Ensemble Detelini, a més dels Diables, la Colla de gegants i els Manyacs de Parets

Parets del Vallès va ser la seu de la 50a edició del festival Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya (JIF de Catalunya) el passat 4 de setembre, a la Plaça de la Vila. L’espectacle va incloure actuacions de la colla del Ball de Gitanes de Parets, del grup internacional de Bulgària Folk Dance Ensemble Detelini, dels Diables de Parets, de la Colla de Gegants, dels Grallers i Bestiari de Parets i dels Manyacs de Parets. L’acte va estar organitzat per la Colla de Ball de Gitanes de Parets i per l’Associació per la Difusió del Folklore (Adifolk) amb la col·laboració de l’Ajuntament de Parets.

L’alcalde de Parets, Francesc Juzgado, apunta que és una celebració “doblement especial, ja que la nostra colla de Ball de Gitanes ha participat aquest estiu en el 34è Festival Internacional de Folklore a Elvas, a Portugal, i també a les 50es Jornades Internacional de Folklòriques de Catalunya que han tingut lloc en el nostre municipi. Que Parets sigui un dels municipis escollits per celebrar el festival és molt important, de la mateixa forma que ho és la tasca que fa la colla Ball de Gitanes per mantenir les tradicions populars i la cultura catalana i paretana així com fan colles com els Diables, els Manyacs, els Gegants, Grallers i Bestiari de Parets“.

El regidor de Cultura, Francesc de la Torre, destaca que: “Ha estat un dia molt especial per la cultura a Parets, on ha sorgir l’oportunitat a través de la colla Ball de Gitanes per a celebrar una trobada internacional. Agraïm la seva empenta com a entitat i des del primer moment l’Ajuntament ha estat al seu costat col·laborant per a la celebració del festival. Ha estat una tarda magnífica de cultura tradicional popular catalana de la qual estem molt satisfets de la participació de les colles del municipi conjuntament la colla internacional que ens visita”.

La presidenta de Ball de Gitanes, Margarita Planas, comenta que “És un dia molt especial perquè ha vingut un grup internacional professional demostrat per molts països del món més enllà d’Europa i que vinguin a Parets és un orgull i una responsabilitat molt gran. A més, fem una prova pilot en l’àmbit de la multiculturalitat on a banda de les nostres danses barregem actuacions de diables, gegants i castellers a més de les danses tradicionals de Bulgària”.

El director del festival JIF de Catalunya, Oriol Ramírez, explica que des de l’entitat Adifolk s’organitzen els festivals de: “les Jornades Folklòriques i l’Aplec Internacional i tenim contacte amb el Ball de Gitanes de Parets i va ser a través d’elles vam començar a organitzar la trobada al municipi. La idea de portar la cultura de diferents llocs del món a Catalunya passa per celebrar els actes en diferents pobles de Catalunya. Enguany, estem molt contents perquè és la primera vegada que se celebra el festival a Parets i esperem que no sigui l’últim.”

El festival de divulgació folklòrica JIF de Catalunya que va acollir Parets del Vallès és un festival on es conviden grups de dansa tradicionals d’altres països i que enguany, a més, commemora el 50è aniversari de la seva primera edició. El festival va néixer l’any 1972, a Barcelona, sota el lema de Les danses dels pobles pel nostre poble, aleshores, tal com passa actualment, grups vinguts d’arreu del món alternen les seves actuacions amb grups tradicionals de Catalunya.

El conjunt de dansa popular Folk Dance Ensemble Detelini es va establir a Pavel Banya, Bulgària, el 1989 de la mà de Nedka i Kolio Kavrakov. Actualment, el conjunt compta amb 120 intèrprets d’entre 5 i 28 anys, que canten i ballen un repertori molt ric i temperamental. L’actuació està formada per danses de les sis regions etnogràfiques de Bulgària, però principalment de la regió etnogràfica de Tràcia.

Consulta les imatges del Festival Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya a Parets es poden veure al perfil de Flickr de l’Ajuntament de Parets del Vallès.

Darrera actualització: 06.06.2023 | 09:35