Guia del municipi

Situació

Emplaçat al sud-oest del Vallès Oriental, el municipi de Parets del Vallès té una extensió de 9,1 km2, incloent-hi l'enclavament de Vila-rosal, entre els termes de Lliçà de Vall i Lliçà d'Amunt. Es troba a 7 km de Granollers i a 23 km de Barcelona. La riera de Tenes travessa el municipi de nord a sud, poc abans de desguassar al riu Besòs, mentre que a ponent passa la riera Seca, de cabal molt escàs. Els terrenys de la vora dreta d'aquesta riera estan afectats per l'ACTUR de Santa Maria de Gallecs i pertanyen a la Generalitat.

La població està repartida en diferents nuclis: el barri antic, al voltant de l'església; l'eixample, que és el més habitat; el barri de l'escorxador i el de Can Cerdanet, a més dels veïnats de Can Volart i Can Riera. El poble antic està situat dalt d'un petit turó, mentre que l'eixample va sorgir els anys trenta, dins un projecte urbanístic de traçat quadrangular.

Disposa d'una bona xarxa de comunicacions, ja que pel seu terme circulen les autopistes AP-7 de Barcelona a la Jonquera i C-33 de Barcelona a Parets, la carretera C-17 de Barcelona a Vic, la carretera local que du a Bigues i la comarcal de Sabadell a Granollers. Hi ha, a més, estació del ferrocarril de Barcelona a Puigcerdà.

El clima

El clima és mediterrani litoral, amb temperatures moderades que a l'hivern oscil·len entre els 8 i els 12º, mentre que a l'estiu es mouen entre els 23 i els 27º de mitjana.

La indústria

Parets és un dels centres industrials més importants de la comarca i un emplaçament força atractiu per a les empreses ja que gaudeix d'una privilegiada situació i una bona xarxa de comunicacions que connecta la vila directament amb tota Espanya i Europa.

Les indústries estan emplaçades majoritàriament al marge esquerre del riu Tenes, distribuïdes en cinc polígons: Llevant, Can Volart, Eixample Industrial, Sector Mollet i Sector Autopista. Són polígons completament operatius, que disposen de tots els serveis necessaris i que converteixen Parets en un centre industrial de primera línia.

La indústria local genera una ocupació que s'acosta a les 5.000 places laborals. Tot i que la petita empresa és la que ocupa més treballadors, les grans firmes tenen un pes molt important: Danone, Nutrexpa, Grupo Zeta, Freudenberg, Laboratoris Grifols, Recipharm i Novartis. Una activitat força nombrosa és la destinada a transport i emmagatzematge, fet que situa Parets com a punt neuràlgic de distribució.

L'edifici de la Marineta, situat al polígon Llevant, s'ha reconvertit en estratègia i centre de recursos a les empreses.

El comerç

L'oferta comercial és prou completa i diversa. Les botigues estan distribuïdes principalment en dos nuclis comercials: els carrers Major, Barcelona i Raval, al barri antic; i als voltants del mercat municipal i de l'Av. Catalunya, al sector de l'eixample.

Tots els dilluns se celebra un mercat ambulant a l'aparcament del carrer Prat de la Riba, mentre que els dimecres es fa al Camp de les Peces, amb parades de productes de tota mena.

Darrera actualització: 02.08.2022 | 11:20