Portada > La Vila

La Vila

El Montseny vist des de Parets
El Montseny vist des de Parets
Estany nevat
Estany nevat

Situació

Emplaçat al sud-oest del Vallès Oriental, el municipi de Parets del Vallès té una extensió de 9,1 km2, incloent-hi l'enclavament de Vila-rosal, entre els termes de Lliçà de Vall i Lliçà d'Amunt. Es troba a 7 km de Granollers i a 23 km de Barcelona. La riera de Tenes travessa el municipi de nord a sud, poc abans de desguassar al riu Besòs, mentre que a ponent passa la riera Seca, de cabal molt escàs. Els terrenys de la vora dreta d'aquesta riera estan afectats per l'ACTUR de Santa Maria de Gallecs i pertanyen a la Generalitat.

La població està repartida en diferents nuclis: el barri antic, al voltant de l'església; l'eixample, que és el més habitat; el barri de l'escorxador i el de Can Cerdanet, a més dels veïnats de Can Volart i Can Riera. El poble antic està situat dalt d'un petit turó, mentre que l'eixample va sorgir els anys trenta, dins un projecte urbanístic de traçat quadrangular.

Disposa d'una bona xarxa de comunicacions, ja que pel seu terme circulen les autopistes AP-7 de Barcelona a la Jonquera i C-33 de Barcelona a Parets, la carretera C-17 de Barcelona a Vic, la carretera local que du a Bigues i la comarcal de Sabadell a Granollers. Hi ha, a més, estació del ferrocarril de Barcelona a Puigcerdà.

El clima

El clima és mediterrani litoral, amb temperatures moderades que a l'hivern oscil·len entre els 8 i els 12º, mentre que a l'estiu es mouen entre els 23 i els 27º de mitjana.

Polígon Industrial
Polígon Industrial

La indústria

Parets és un dels centres industrials més importants de la comarca i un emplaçament força atractiu per a les empreses ja que gaudeix d'una privilegiada situació i una bona xarxa de comunicacions que connecta la vila directament amb tota Espanya i Europa.

Les indústries estan emplaçades majoritàriament al marge esquerre del riu Tenes i distribuïdes en sis polígons d'activitat econòmica:Llevant, Can Volart, Eixample Industrial, Sector Z, Sector Mollet i Sector Autopista. Són polígons completament operatius, que disposen de tots els serveis necessaris i que converteixen Parets en un centre industrial de primera línia.

La indústria local genera una ocupació que supera els 7.200 llocs de treball. Tot i que la petita i mitjana empresa és la que ocupa més treballadors, grans firmes també hi tenen lloc, com per exempleDanone, Idilia Foods, Grupo Zeta, Freudenberg o Grifols.

L'edifici de la Marineta, situat al polígon Llevant, s'ha reconvertit en un centre de recursos per a les empreses.

El comerç

L'oferta comercial és prou completa i diversa. Les botigues estan distribuïdes principalment en dos nuclis comercials: els carrers Major, Barcelona i Raval, al barri antic; i als voltants del mercat municipal i de l'Av. Catalunya, al barri de l'eixample.
En aquesta zona també destaca el centre comercial i d’oci Iveco, al costat de la C-17, que des de 2012 inclou grans superfícies d’alimentació, establiments de restauració i botigues de diferents sectors comercials.
Tots els dilluns se celebra el mercat setmanal a l'aparcament del carrer Prat de la Riba, mentre que els dimecres es fa al Camp de les Peces, amb parades de productes de tota mena.