Espais de lectura

Pèrgola espais de lectura
Pèrgola espais de lectura

Projecte participatiu de creació d'espais singulars per a Parets

Maria Josep Forcadell - Albert Valera.

Parets del Vallès té una llarga i singular trajectòria en la generació d’espai públic amb participació ciutadana, un exemple de aquesta voluntat és el “Bosc de Taules” i la passarel·la sobre l’estany on, a partir de dibuixos de nens de les escoles de la població, es va crear i construir un conjunt de elements escultòrics que singularitzen l’espai i el doten d’una identitat pròpia fins a convertir-lo en un lloc significatiu de Parets.

Aquest projecte té com a objectiu principal la creació, dintre dels espais públics de Parets del Vallès, d’una zona que convidi a la lectura, com una activitat més a realitzar en l’espai públic.

Inicialment, el juny de 2011 es van fer els espais de Cal Jardiner i de la plaça Josep Marcer. Els llocs tenen una petita “plaça“ integrada per un paviment singular, on hi ha una composició feta a partir de dibuixos dels nens de la població -en el cas de la participació infantil- o -en el cas de la participació dels adults- elements gràfics relatius als continguts dels llibres escollits per ells.

Així mateix, aquesta petita plaça disposa d’un mobiliari singular, amb bancs i/o cadires sobre les quals hi ha gravats fragments del mateix llibre, el nom de l’autor, etc.

Aquesta relació entre paviment (element gràfic) i mobiliari gravat amb textos (element escrit), a més de propiciar la lectura en el mateix lloc, incita a una petita reflexió que ens convida a llegir.

L’espai de la plaça Marcer simbolitza un portal de benvinguda als llibres, mentre que el de Cal Jardiner està dedicat al conte L’aneguet lleig, d’Andersen.

El 2013 s’inaugura el tercer espai de lectura a la plaça de Mossèn Pere Batlle, dedicat al conte del Patufet.

Espais de lectura
Espais de lectura

Avantprojecte i procés participatiu

Durant els mesos de novembre de 2008 a gener de 2009 es va fer un avantprojecte per avaluar les diferents possibilitats d’actuació. El febrer de 2009 s’inicien els contactes per preparar el procés de participació ciutadana i es crea un grup de treball format per la regidora de Cultura, Sònia Lloret, les responsables de les biblioteques Can Butjosa i Can Rajoler, els responsables dels serveis de Participació Ciutadana i de Comunicació Institucional.

El grup de treball pren, entre d’altres, les decisions següents:

· La Biblioteca de Can Butjosa tria 4 contes (els més llegits) d'entre els que es fan al Pla de Lectura.

· La Biblioteca de Can Rajoler, mitjançant el seu Club de Lectura, tria quatre llibres emblemàtics.

· L'autor del projecte escultòric, Albert Valera, fa el disseny del suport de dibuix, unes làmines de colors.

El mes de maig es fa una votació oberta (entre 8 contes) a la Biblioteca de Can Butjosa, que dóna aquest resultat:

· Endevina com t’estimo (43 punts)

· En Patufet (36 punts)

· La Caputxeta vermella (35 punts)

· L’aneguet lleig (33 punts)

Espai aneguet lleig
Espai aneguet lleig

Així mateix, les lectures escollides pel Club de Lectura Can Rajoler són:

· Mirall trencat de Mercè Rodoreda

· Els homes que no estimaven les dones d’Stieg Larsson

· El Petit príncep d’Antoine de Saint-Exupéry

· Cien años de soledad de Gabriel García Márquez

· Terra baixa d’Àngel Guimerà

· Mecanoscrit del segon origen de Manuel de Pedrolo

El servei de Participació Ciutadana i d'Educació envia una carta als directors i directores de les escoles per demanar-los la seva participació. S’expliquen els contes seleccionats en el marc del Pla de Lectura i els escolars fan un dibuix d'un personatge del conte explicat.

El juny de 2009 es recullen més de 600 dibuixos fets pels escolars i s’inicia el procés de projecte definitiu dels espais de lectura, a partir del seus dibuixos.

Es deixen per a una fase següent els espais de lectura a partir dels llibres escollits pels adults del club de Lectura.

Exposició Espais de lectura

El febrer de 2010 es fa una exposició de tots els dibuixos i del projecte d'actuació en l'espai públic de Parets (creació de zones que convidin a la lectura en diferents parcs de la vila).

Com a element singular s'elabora un conte en format pòster, il·lustrat a partir de dibuixos dels nens participants, que també es distribueix posteriorment a les escoles.

L’exposició, que s’inaugura el 5 de febrer de 2010, s'està fins al 28 de febrer a la sala d’exposicions Can Rajoler.

Web projectes de vila
Xapes Parets, Poble Lector