Portada > Actualitat > Notícies > Parets ciutat 30

Parets ciutat 30

28/05/2021

L'Ajuntament regula l'ús dels patinets elèctrics

El ple de l'Ajuntament de Parets ha aprovat inicialment la nova ordenança de mobilitat i circulació per unanimitat dels grups polítics. La normativa preveu convertir Parets en ciutat 30 així com regular l'ús dels patinets elèctrics. El punt es va debatre i votar a la sessió plenària d’ahir al vespre.

Des de l'11 de maig, Parets aplica la normativa estatal que limita la circulació de vehicles a una velocitat màxima de 30 km/h. Al municipi, la legislació es vol estendre a tot el nucli urbà i als polígons industrials.

Parets ciutat 30 és l'aposta per fer un municipi més segur, més verd i saludable i més amable i dinàmic. La regulació de la circulació pretén augmentar la qualitat de vida de la ciutadania. Així, l'objectiu és prioritzar l'espai per a les persones i els desplaçaments saludables.

Més segur

Una circulació més lenta permet reduir la sinistralitat. Segons l'OMS, reduir la velocitat de 50 km/h a 30 km/h fa que disminueixi fins a cinc vegades el risc de perdre la vida a conseqüència d'un atropellament. A més, els accidents greus baixen al 80%. Conduir més a poc a poc permet augmentar el camp de visió i detectar qualsevol perill amb més antelació. Els conductors poden reduir a la meitat la distància de frenada davant d'un perill. D'aquesta manera, fins i tot, poden evitar l'accident. Limitar la velocitat a 30 km/h també harmonitza i fa compatible la circulació de diferents tipus de vehicles a la calçada: cotxes, motocicletes, bicicletes, patinets elèctrics, etc.

Més verd i saludable

A menys velocitat hi ha menys emissió de diòxid de carboni i partícules en suspensió pels carrers del municipi. També es redueix contaminació acústica. Tot plegat repercuteix en un estalvi energètic i en un alleujament de la pressió mediambiental. La mesura és una acció més contra la crisi climàtica i aposta perquè tota la ciutadania gaudeixi d'una ciutat més saludable.

Més amable i dinàmic

La disminució de la velocitat contribueix a generar un entorn més pacífic que facilita la interacció social i el moviment de les persones. Els entorns escolars esdevenen més segurs i faciliten la socialització i cohesió d'infants i joves. El comerç i la restauració també es beneficien d'entorns més tranquils que fomenten el consum.

Per complir amb la normativa de circulació, l'Ajuntament de Parets ha instal·lat senyals d'obligatorietat i cartells de recordatori a les entrades del municipi per indicar que la velocitat màxima permesa és de 30 km/h.

Concretament, la iniciativa s'emmarca en les modificacions introduïdes pel Reial Decret 970/2020, de 10 de novembre, en el Reglament general de circulació i en el Reglament general de vehicles en matèria de mesures urbanes de trànsit.

Millora de la convivència entre vianants i nous models de transport

L'ordenança de mobilitat també planteja una regulació dels vehicles de mobilitat personal (VMP), entre els quals s'inclouen els patinets elèctrics. L'objectiu és millorar la convivència entre vianants i diferents tipus de vehicles a la via pública. La nova normativa promou la mobilitat sostenible i la seguretat de les persones.

Els punts més destacats de l'ordenança en relació amb els VMP són els següents:

- L'edat mínima de circulació és de 16 anys.

- S'ha de circular per la calçada i com màxim a 25 km/h, únicament es pot anar per la vorera si es baixa del patinet i es camina a peu.

- És unipersonal, només hi pot circular una persona.

- S'ha de portar casc.

- De nit s'ha de dur armilla reflectant i portar els llums del davant i del darrere encesos.

- No es pot circular amb auriculars o fent servir el telèfon mòbil.

- Es recomana inscriure el VMP al registre de l'Ajuntament per facilitar-ne la localització en cas de robatori o de pèrdua així com obtenir una pòlissa d'assegurança de responsabilitat civil.

La infracció de la normativa pot comportar sancions lleus, de 100 euros; greus, de 200 euros; o molt greus, de 400 euros.

Les voreres són per a les persones. Els vehicles, també les bicicletes i els patinets elèctrics, han de circular per la calçada, a excepció que es baixi de la bicicleta o del patinet i es camini a peu. Només els enginys sense motor o amb motor elèctric que no puguin sobrepassar els 6 km/h són considerats de joguina i poden anar per la vorera. També els menors de 12 anys poden circular per la calçada sempre que vagin acompanyats d'un major d'edat.

El regidor de Seguretat Ciutadana, Francesc de la Torre, ha explicat que properament es preveu fer una campanya informativa per difondre els detalls de la normativa entre la ciutadania. El regidor ha apuntat que la Policia Local també informarà a peu de carrer i que s’organitzaran xerrades als instituts, clubs esportius i entitats culturals que ho sol·licitin.

Paral·lelament, l'Ajuntament continua els treballs per pacificar el municipi i oferir un transport públic eficient, net i a l'abast de tothom.

Arxivat a: Mobilitat, Seguretat
Ordenança de mobilitat