Portada > Actualitat > Notícies > Lectura del manifest institucional per commemorar el Dia Internacional de les Dones

Lectura del manifest institucional per commemorar el Dia Internacional de les Dones

08/03/2021

El 8 de març se celebra arreu el Dia Internacional de les Dones, reconegut per l'Organització de les Nacions Unides

Avui, Dia Internacional de les Dones, la Sala Basart Cooperativa ha acollit la lectura del manifest institucional en el marc de la dissetena edició del Març de Dones, que té per objectiu sensibilitzar i prevenir la discriminació per raons de gènere. La lectura ha finalitzat amb l’actuació del grup Comando Señoras.

El manifest incideix, entre d’altres, en la importància de seguir treballant per posar fi a qualsevol forma de discriminació contra les dones com a deure de totes les administracions públiques per continuar impulsant mesures que incorporin la perspectiva de gènere, feminista, interseccional i de drets humans en l’acció de Govern.

Teatre, exposicions i música en clau femenina

La programació del Març de Dones inclou l’exposició Violència masclista en la parella: desmuntem mites?, a càrrec de l’Institut Català de les Dones, instal·lada a l’Institut Torre de Malla i a l’Escola de Persones Adultes.

L’obra Ritos de amor y guerra, de Comando Señoras, es podrà veure el divendres 12 de març, a les 19 h, al Teatre Can Rajoler. Per a aquesta obra, l’admissió és lliure. Totes les entrades poden reservar-se a través del web espectacles.parets.cat.

Comando Señoras és un col·lectiu integrat per una vintena de dones d’entre els 20 i els 55 anys professionals de les arts escèniques, que han treballat sobre qüestions d’identitat en clau feminista a partir del taller impartit per la directora de l’obra, Alícia Reyero, Reconstruir la ficció.

El concert a càrrec de Lidia Uve i Srta. Julia y sus Exs, posarà la nota musical al programa, amb cançons reivindicant el paper de la dona en la societat i un canvi polític en la gestió de la igualtat. Serà el divendres, 19 de març, a les 18.30 h, al Teatre Can Rajoler. Les entrades gratuïtes es poden adquirir en línia a l’adreça espectacles.parets.cat.

Accions formatives

La formació és clau en la lluita per la igualtat i en favor dels drets de les dones. Amb la voluntat de donar exemple des de les administracions, s’han programat dues accions formatives adreçades al personal de l’Ajuntament, una per saber com afrontar situacions de discriminació de les persones LGTBI, i un curs d’ús no sexista del llenguatge.

També es farà un taller en línia obert a tota la població de la mà de la psicoterapeuta Isabel Erill, que ensenyarà com fer una gestió assertiva de la ràbia. Les inscripcions es poden fer a (Necessites javascript per veure aquest correu-e) fins al 12 de març.

El 18 de març, es farà la xerrada en línia Les identitats trans com a mirall de les normes de gènere, a càrrec de Teo Pardo. Les inscripcions poden formalitzar-se fins al 16 de març a (Necessites javascript per veure aquest correu-e).

Finalment, el 20 de març, tornarà la Marxa Violeta, aquest cop de manera virtual. Per formar-ne part s’ha de fer la inscripció abans del 18 de març a (Necessites javascript per veure aquest correu-e). El donatiu mínim per participar és de 2 euros, que es destinaran a l’Associació Candela, investigació i acció feminista.

Programa especial de RAP107

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, l’emissora municipal RAP 107 ha emès el programa especial En veu de dona, que es pot escoltar en diferit a través de la web www.rap107.fm.

En aquest programa especial s’ha analitzat la situació de les dones en diferents sectors des de la perspectiva de les seves protagonistes. Hi han intervingut advocades, mestres, infermeres o policies, i la regidora d’Igualtat i Feminisme, Laura Lozano, entre d’altres.

Polítiques actives per la igualtat

Actualment, l’Ajuntament treballa en l’elaboració del Pla d’Igualtat Intern, un document que estableix mecanismes de coordinació entre els departaments que presten serveis a la ciutadania, per tal de promoure un abordatge integral cap a situacions d’agressions en contra de la diversitat sexual, afectiva i de gènere. També s’impulsen accions com la campanya Prou d’Hòsties o la Taula: Parets Feminista i LGTBI+.

A continuació podeu veure els serveis que s’ofereixen des de les regidories d’Igualtat i Feminisme i d’LGTBI-Transversalitats.

SIAD – Servei d’Informació i Atenció a les Dones

Servei adreçat a les dones que ofereix informació, orientació, assessorament i acompanyament en tots aquells aspectes relacionats amb la seva vida social, personal, familiar i psicològica. 

L’horari d’atenció és dijous de 16.30 a 20 h; els dimarts, un cop al mes, la psicòloga també atén en el mateix horari. Actualment, les consultes es fan per videotrucada.

Punt LGTBI+

Espai d’assessorament, informació i acompanyament al col·lectiu LGTBI+ i el seu entorn. També és un punt de referència des d’on impulsar les polítiques públiques LGTBI+ al municipi; prevenir i actuar en casos de LGTBIfòbia i donar visibilitat a la diversitat sexual, afectiva i de gènere.

L’atenció es fa amb cita prèvia els dijous, de 16 a 20 h, al Casal de Joves Cal Jardiner. Per demanar hora cal enviar un missatge de whatsapp al 667 992 353 o escriure un correu a (Necessites javascript per veure aquest correu-e).

Servei de Feminisme, LGTBI i Transversalitats

El Servei de Feminisme, LGTBI i Transversalitats dissenya i desenvolupa els projectes i accions relacionades amb la igualtat de gènere i LGTBI al municipi.

Impulsa accions com la campanya contra les violències masclistes, ‘Prou d’Hòsties’ o el Març de Dones, la Taula Parets Feminista i LGTBI+, Gènere als Instituts, formació a professionals, o el Pla d’Igualtat Intern de l’Ajuntament, entre d’altres.

L’origen de la commemoració del 8 de març neix arran de diferents fets que van convulsionar la societat de finals del segle XIX i principis del XX: la vaga de les obreres tèxtils nord-americanes de 1857 o l’incendi de la fàbrica Cotton o el de la Triangle Shirtwaist Company, de Nova York, el dia 25 de març de 1911, on van morir 142 obreres que l’any anterior havien mantingut una important vaga per demanar millors condicions laborals.

Arxivat a: Ajuntament, General
Lectura del manifest institucional del 8M
Lectura del manifest institucional del 8M
Actuació Comando Señoras 8M
Actuació Comando Señoras 8M
Lectura del manifest institucional del 8M
Lectura del manifest institucional del 8M

Arxius adjunts