Portada > Actualitat > Notícies > Març de Dones, el mes de la lluita per la igualtat

Març de Dones, el mes de la lluita per la igualtat

25/02/2021

El 8 de març va ser proclamat per l’Assemblea General de l’ONU per commemorar el Dia Internacional de les Dones

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de les Dones, el 8 de març, l’Ajuntament de Parets ha programat una desena d’activitats per celebrar la dissetena edició del Març de Dones, que té per objectiu sensibilitzar i prevenir la discriminació per raons de gènere.

L’origen de la commemoració del 8 de març neix arran de diferents fets que van convulsionar la societat de finals del segle XIX i principis del XX: la vaga de les obreres tèxtils nord-americanes de 1857 o l’incendi de la fàbrica Cotton o el de la Triangle Shirtwaist Company, de Nova York, el dia 25 de març de 1911, on van morir 142 obreres que l’any anterior havien mantingut una important vaga per demanar millors condicions laborals.

Enguany, a causa de la pandèmia per la COVID-19, algunes de les activitats canviaran de format.

Teatre, exposicions i música en clau femenina

La programació del Març de Dones començarà l’1 de març amb l’obertura de l’exposició Violència masclista en la parella: desmuntem mites?, a càrrec de l’Institut Català de les Dones, que s’instal·larà a l’Institut Torre de Malla i a l’Escola de Persones Adultes.

El diumenge 7 de març, a les 18.30 h, es representarà l’obra Encara hi ha algú al bosc, de Cultura i Conflicte, al Teatre Can Rajoler. Les entrades poden adquirir-se a partir de 18 euros. Ritos de amor y guerra, de Comando Señoras, es podrà veure el divendres 12 de març, a les 19 h, al Teatre Can Rajoler. Per a aquesta obra, l’admissió és lliure. Totes les entrades poden reservar-se a través del web espectacles.parets.cat.

El 8 de març, a les 13 h, la plaça de la Vila acollirà la lectura d’un manifest institucional que clourà amb l’actuació del grup Comando Señoras.

El concert a càrrec de Lidia Uve i Srta. Julia y sus Exs, posarà la nota musical al programa, amb cançons reivindicant el paper de la dona en la societat i un canvi polític en la gestió de la igualtat. Serà el divendres, 19 de març, a les 18.30 h, al Teatre Can Rajoler. Les entrades gratuïtes es poden adquirir en línia a l’adreça espectacles.parets.cat.

Accions formatives

La formació és clau en la lluita per la igualtat i en favor dels drets de les dones. Amb la voluntat de donar exemple des de les administracions, s’han programat dues accions formatives adreçades al personal de l’Ajuntament, una per saber com afrontar situacions de discriminació de les persones LGTBI, i un curs d’ús no sexista del llenguatge.

També es farà un taller en línia obert a tota la població de la mà de la psicoterapeuta Isabel Erill, que ensenyarà com fer una gestió assertiva de la ràbia. Les inscripcions es poden fer a (Necessites javascript per veure aquest correu-e) fins al 12 de març.

El 18 de març, es farà la xerrada en línia Les identitats trans com a mirall de les normes de gènere, a càrrec de Teo Pardo. Les inscripcions poden formalitzar-se fins al 16 de març a (Necessites javascript per veure aquest correu-e).

Finalment, el 20 de març, tornarà la Marxa Violeta, aquest cop de manera virtual. Per formar-ne part s’ha de fer la inscripció abans del 18 de març a (Necessites javascript per veure aquest correu-e). El donatiu mínim per participar és de 2 euros, que es destinaran a l’Associació Candela, investigació i acció feminista.

Programa especial de RAP107, el 8 de març

El dilluns 8 de març, a partir de les 10 h, RAP 107 emetrà un programa En veu de dona, dedicat a la commemoració del Dia Internacional de les Dones.

En aquest programa especial s’analitzarà la situació de les dones en diferents sectors: laboral, social, econòmic, etc. des de la perspectiva de les seves protagonistes. Hi intervindran advocades, mestres, infermeres o policies, entre d’altres. La primera convidada serà la regidora d’Igualtat i Feminisme, Laura Lozano.

Polítiques actives per la igualtat

Actualment, l’Ajuntament treballa en l’elaboració del Pla d’Igualtat Intern, un document que estableix mecanismes de coordinació entre els departaments que presten serveis a la ciutadania, per tal de promoure un abordatge integral cap a situacions d’agressions en contra de la diversitat sexual, afectiva i de gènere. També s’impulsen accions com la campanya Prou d’Hòsties o la Taula: Parets Feminista i LGTBI+.

A continuació podeu veure els serveis que s’ofereixen des de les regidories d’Igualtat i Feminisme i d’LGTBI-Transversalitats.

SIAD – Servei d’Informació i Atenció a les Dones

Servei adreçat a les dones que ofereix informació, orientació, assessorament i acompanyament en tots aquells aspectes relacionats amb la seva vida social, personal, familiar i psicològica. 

L’horari d’atenció és dijous de 16.30 a 20 h; els dimarts, un cop al mes, la psicòloga també atén en el mateix horari. Actualment, les consultes es fan per videotrucada.

Punt LGTBI+

Espai d’assessorament, informació i acompanyament al col·lectiu LGTBI+ i el seu entorn. També és un punt de referència des d’on impulsar les polítiques públiques LGTBI+ al municipi; prevenir i actuar en casos de LGTBIfòbia i donar visibilitat a la diversitat sexual, afectiva i de gènere.

L’atenció es fa amb cita prèvia els dijous, de 16 a 20 h, al Casal de Joves Cal Jardiner. Per demanar hora cal enviar un missatge de whatsapp al 667 992 353 o escriure un correu a (Necessites javascript per veure aquest correu-e).

Servei de Feminisme, LGTBI i Transversalitats

El Servei de Feminisme, LGTBI i Transversalitats dissenya i desenvolupa els projectes i accions relacionades amb la igualtat de gènere i LGTBI al municipi.

Impulsa accions com la campanya contra les violències masclistes, ‘Prou d’Hòsties’ o el Març de Dones, la Taula Parets Feminista i LGTBI+, Gènere als Instituts, formació a professionals, o el Pla d’Igualtat Intern de l’Ajuntament, entre d’altres.

Arxivat a: Esdeveniments, General, Societat
Març de Dones

Arxius adjunts