Portada > Actualitat > Notícies > Acte institucional en commemoració del 90è aniversari de la proclamació de la Segona República

Acte institucional en commemoració del 90è aniversari de la proclamació de la Segona República

15/04/2021

Una exposició i una obra de teatre també formen part dels actes commemoratius de l’efemèride

Ahir dimecres, 14 d’abril, el parc La Linera va acollir l’acte institucional per commemorar el 90è aniversari de la proclamació de la Segona República, que va començar amb la interpretació de l’Himne de Reg.

Seguidament es va procedir a la lectura del manifest;una lectura de poemes relacionats amb la Segona República, a càrrec del Niu d’Art; un parlament de la mà de l’associació Taula per la Memòria Històrica de Parets del Vallès, i el parlament institucional de la vicealcaldessa, Casandra Garcia. L’acte va cloure amb la intervenció de l’alcalde, Francesc Juzgado i les actuacions musicals d’Ernesto Briceño, del CEM Maria Grever i Jordi Azagra, director de l’Escola Municipal de Música, que van interpretar, entre d’altres, Si me quieres escribir, El frente de Gandesa, o ¡Ay Carmela!, cançó emblemàtica i molt popular durant la Guerra Civil Espanyola, sinònim de resistència.

En el marc del actes de commemoració de l’efemèride, la sala d’exposicions Can Rajoler acull l’exposició La Segona República a Parets del Vallès, que es podrà veure fins al 18 d’abril. La mostra consta d’un seguit de plafons sobre la Segona República al municipi, amb les biografies dels alcaldes de Parets entre 1931 i 1939, una breu història d’aquest període i la reproducció de diversos documents com ara l’acta de constitució de l’Ajuntament de 1931. L’exposició també recull una ressenya de l’època republicana a Catalunya i inclou les biografies de dues figures cabdals en la història del país, els presidents de la Generalitat Francesc Macià i Lluís Companys.

Aquest diumenge, 18 d’abril, a les 18.30 h, al Teatre Can Rajoler es farà de nou la lectura del manifest institucional i, a continuació, es representarà l’obra Els darrers dies de la Catalunya republicana, inclòs també al programa commemoratiu dels 81 anys de l’afusellament del president Lluís Companys. El muntatge, dirigit per Marc Hervás i interpretat per Jordi Hervás, és la narració verídica dels dies dramàtics viscuts per l'escriptor i polític Antoni Rovira i Virgili quan entra en fase culminant l'ofensiva final de Franco contra Catalunya.L'espectacle mostra l'angoixa, la desfeta i l'èxode dels catalans, que han estat les principals víctimes de la guerra encesa a Espanya per l'alçament militar de l'any 1936.

Les entrades per assistir a l’obra es poden adquirir a l’adreça http://espectacles.parets.cat.

Arxivat a: Ajuntament, Cultura, General, Societat
Acte Institucional Segona Republica
Acte Institucional Segona Republica
Acte Institucional Segona Republica
Acte Institucional Segona Republica

Arxius adjunts