Portada > Actualitat > Notícies > Parets pren mesures preventives per la propagació del mosquit tigre

Parets pren mesures preventives per la propagació del mosquit tigre

17/08/2021

Aquests darrers mesos l’Ajuntament ha realitzat la campanya de vigilància i control i demana col·laboració a la ciutadania

El passat mes d’abril l'Ajuntament de Parets va iniciar la campanya de vigilància i control dels mosquits tigre. Els tècnics municipals han fet tractaments amb larvicides per evitar la propagació d'aquests insectes. Les actuacions s’han concentrat en els punts on hi ha aigua estancada, principalment als embornals, però també als estanys, basses o pous públics del municipi. El mosquit tigre s'ha adaptat perfectament al medi urbà i pon els ous a l'interior de qualsevol lloc de petites dimensions que contingui aigua durant un mínim de deu dies.

En concret, els tractaments s’han aplicat a quinze espais tipificats com a zones de risc: el passeig de la Riera Seca, la plaça de la Salut, la plaça de Sant Miquel, Can Berenguer, la plaça d'Espanya, el parc del Sot d'en Barriques, la plaça dels Gegants, la plaça del Mirador de Gallecs, el camí de Can Riera, Cal Jardiner, la plaça de Mossèn Pere Batlle, el parc La Linera, Ca n'Oms, el parc del Cementiri i el Cementiri Municipal. L'any passat, els tècnics municipals van detectar aquests punts com zones de proliferació de mosquits tigre i preveuen que el mapa no canviï gaire. Tot i això, aquests mesos s’ha fet un seguiment de l'evolució dels mosquits a Parets.

Per complementar aquesta tasca preventiva, l'Ajuntament demana la col·laboració ciutadana per evitar acumulacions d'aigua en espais privats com ara piscines, safareigs, dipòsits, plats de testos, gerros, cendrers, cubells o altres tipus de recipients. Es recomana mantenir-los coberts, sempre que es pugui, o buidar-los amb certa freqüència. També es demana a la ciutadania avisar als serveis municipals en el cas que es detecti una proliferació de mosquits tigre al carrer, al parc o als espais lúdics. L'Ajuntament disposa de dues vies per notificar incidències: el número de telèfon 93 573 88 88 i l'adreça de correu electrònic (Necessites javascript per veure aquest correu-e).

El mosquit tigre

El mosquit tigre és originari del sud-est asiàtic i es va detectar a Catalunya per primera vegada l'estiu de 2004. Se'l reconeix per les ratlles blanques al cap, el cos i les potes. El mosquit adult fa entre 2 mm i 10 mm.

Els ous i les larves viuen en petites basses d'aigua estancada, en àrees exteriors properes a la presència humana. Per això, la mesura més eficaç per evitar-ne la proliferació és eliminar els llocs amb aigua on creixen.

La presència del mosquit és molt molesta pel nombre tan elevat de picades que causen els exemplars femella. Aquest mosquit té la capacitat d'actuar com a vector (transmissor) d'algunes malalties, com les produïdes pels virus Chikungunya, dengue i Zika. A Catalunya s'han detectat casos importats d'aquestes malalties. Tots ells tenen antecedents d'haver viatjat a zones endèmiques com són el sud-est asiàtic, l'Àfrica o el Carib i d'haver estat picats per mosquits durant la seva estada.

Com prevenim la presència del mosquit tigre?

- Buideu, i poseu sota cobert o capgireu, tots els objectes i contenidors on es pugui acumular aigua.

- Eviteu que es tornin a omplir els elements fixos que no es poden retirar, mantenint-los secs i tapats amb una tela o malla de 2 mm de mida màxima.

- Renoveu abeuradors, dues vegades cada setmana, com a mínim.

- Manteniu netes de restes vegetals les canaleres de recol·lecció d'aigua de les teulades i els embornals dels patis.

- Manteniu les piscines en condicions higièniques i sanitàries mitjançant els tractaments de l'aigua adequats.

Com evitem les picades?

- Instal·leu tela de mosquitera en finestres per impedir el pas dels mosquits.

- Porteu roba de màniga llarga, pantalons llargs (millor si són de color clar) i mitjons.

- Limiteu les activitats a l'exterior a les hores de més activitat del mosquit.

- Si opteu per l'ús de repel·lents per a la pell, cal tenir en compte les indicacions del producte.

- Amb una picada de mosquit tigre cal actuar, en general, com en la resta de picades de mosquits. En aquest sentit, cal rentar i desinfectar bé la zona de la picada i tractar-ne els símptomes. En el cas d'efectes més greus consulteu al metge de capçalera.

Arxivat a: Salut
Mosquit tigre
Consells per prevenir la presència i les picades del mosquit tigre 1
Consells per prevenir la presència i les picades del mosquit tigre 2