Una desena de persones nouvingudes reben el certificat del Servei de Primera Acollida

Divendres, 19 d'abril de 2024 a les 00:00

El Certificat d’Acollida que atorga la Generalitat de Catalunya reconeix l’esforç de les persones que han aprofitat la formació i recursos que se’ls ofereix per tal d’afavorir la seva autonomia i la cohesió social

Una desena de persones nouvingudes a Parets van rebre aquest dijous, 18 d’abril, el Certificat d’Acollida, que atorga la Generalitat de Catalunya. A la sala d’entitats de Ca n’Oms, la regidora de Drets Socials, Gemma Garcia, va ser l’encarregada d’agrair i felicitar els assistents el seu esforç en superar les formacions que proposa el Servei de Primera Acollida, un recurs que es realitza amb la col·laboració de les administracions locals i els agents i entitats socials.

L’objectiu del Servei de Primera Acollida és promoure l’autonomia personal de les persones nouvingudes, ja siguin estrangeres immigrades, sol·licitants d’asil, refugiades, apàtrides o catalanes retornades. El servei inclou l’acompanyament, la formació i la certificació d’uns coneixements mínims per facilitar la seva cohesió social i que els sigui més senzill viure i treballar a Catalunya.

“Les persones que van rebre el certificat estaven molt contentes, vam poder veure un vídeo amb les activitats que havien fet i, tots plegats, vam comprovar que han après moltes coses de la nostra cultura i, sobretot, de serveis que poden utilitzar; en aquest sentit, penso que s’ha fet una molt bona feina”, assenyala la regidora de Drets Socials, Gemma Garcia.

En aquesta ocasió, van rebre el Certificat d’Acollida una desena de persones de diverses nacionalitats. Hi havia persones del Marroc, Paraguai, Xile, República Dominicana, Senegal, Gàmbia i també espanyols que s’han reagrupat amb la seva família. Amb el certificat, podran acreditar uns coneixements que faciliten els tràmits per regularitzar la seva situació o també els poden ajudar a l’hora de cercar feina.

El Certificat d’Acollida es lliura a les persones que han superat, en un temps màxim de dos anys, els tres mòduls que es proposen:

  • Llengua: Formació de català i castellà amb un mínim de 90 hores per a cadascuna de les dues llengües oficials.
  • Coneixements laborals: Formació sobre el mercat de treball i els drets laborals amb una durada mínima de 15 hores.
  • Societat catalana: Formació per conèixer el municipi i els serveis de l’entorn més proper amb un mínim de 15 hores.

Inici d’una nova edició

Precisament aquesta setmana que s’han lliurat els certificats a les persones que han aprofitat la formació ha coincidit amb l’inici d’un nou mòdul del Servei de Primera Acollida, que es va estrenar dimarts, 16 d’abril, amb un acte de benvinguda dins del curs de català bàsic 3 que organitza el Consorci per a la Normalització Lingüística (CNL), i que es repetirà el pròxim 24 d’abril a l’Aula de Formació d’Adults. Es tracta del mòdul C, centrat en el coneixement de la societat catalana i els recursos que s’ofereixen a Parets i als quals poden accedir. Així doncs, durant les pròximes setmanes, les persones que hi prenguin part faran una visita a l’Ajuntament de Parets, on se’ls explicarà la feina dels regidors, els tràmits que es realitzen i se’ls ensenyarà com funciona la seu electrònica; assistiran també a una xerrada sobre estrangeria; coneixeran els serveis d’esports que s’ofereixen a Parets, i visitaran el Servei Local d’Ocupació de Parets (SLOP) on se’ls assessorarà sobre el mercat laboral, els seus drets, etc.

Així mateix, la formació inclou una sortida al Museu d’Història de Catalunya i una visita al refugi antiaeri de la Garriga i els seus edificis d’estil modernista més emblemàtics. D’aquesta manera, es poden acostar a la història més recent de Catalunya d’una forma amena i lúdica.

El Servei de Primera Acollida a Parets és bianual, amb formacions dels mòduls cada primavera i tardor.

Darrera actualització: 19.04.2024 | 12:45

Imatges