Festa Major d'Hivern

Festa Major d'Hivern

La festa Major d’Hivern se celebra tradicionalment l’últim cap de setmana complert de gener. Es fa per aquesta data en memòria de la tradició de la celebració de Sant Sebastià, encara que no hi coincideixi cada any. La festa es va recuperar l’any 1994 i en la programació es combinen la tradició i els espectables actuals.

La festa té un origen religiós, atribuït a un vot que la gent de Parets va fer a Sant Sebastià perquè els lliures de la pesta, al s. XVI, la , diada d'aquest sant ha estat tradicionalment invocat per tal de protegir les poblacions de les desgràcies, com les pestes, el còlera i el foc i la resta d'inclemències meteorològiques i econòmiques, per això són moltes són les viles que li han dedicat un "vot de poble". A casa nostra hi havia una confraria de Sant Sebastià documentada al 1610, que posteriorment es va fusionar en l’actual Unió de Germandats de Previsió Social. Sant Sebastià tenia altar al temple parroquial de Sant Esteve, com el mateix patró, Sant Isidre, Santa M. del Roser, Sant Francesc Xavier i Sant Antoni Abat. Les referències que tenim de la festa d’hivern corresponen al primer terç d’aquest segle. Segons els tradicionalistes locals, l’antiga festa consistia en un a missa cantada que, de matí, oficiava un predicador forani d’anomenada. A continuació, a migdia, tenia lloc un ball popular a la plaça, on les dones estrenaven vestit. A la tarda es feia una processó i, tot seguit, al cafè, se celebrava un concert de música clàssica. Tant a la tarda com a la nit hi havia ball a la sala de la Cooperativa, que posava cloenda a la festivitat.

QUÈ FEM  A PARETS?

La Taula d’entitats té un especial protagonisme en la elaboració del programa d’actes. Es tracta d’ un grup integrat per diferents entitats i associacions de Parets que intervenen directament, juntament amb la regidoria de cultura, en el disseny del conjunt d’activitats que s’organitzen. Una de les activitats  insignes de la Festa Major es la calçotada popular que el dissabte de Festa Major d’hivern reuneix a mes de cinc centes persones en aquest àpat popular a l’exterior de Can Butjosa. Les mateixes entitats s’ encarreguen de la seva preparació.

Durant aquests dies de festa sota el fred de l’hivern, es realitzen moltes activitats diverses, no sempre les mateixes, sinó que varien i es modifiquen al llarg del anys. Però, això sí, sempre se segueix una mateixa estructura i una organització de la festa.  Aquesta, arriba a la màxima intensitat durant el divendres, on ja hi ha les primeres activitats i els primers concerts, fins el dilluns, festa local al poble, encara que també és fan altres activitats els dies anteriors i posteriors a la Festa Major connectades amb aquesta.

Darrera actualització: 22.07.2019 | 18:04