Símbols de la vila

Els símbols de la vila representen la història, les institucions i el conjunt de la ciutadania de Parets del Vallès. Per aquesta raó, mereixen respecte i sempre cal usar-los amb la consideració que atorga allò que sintetitzen. L'ús dels símbols està regulat i protegit legalment.

L’escut

L’escut de la vila fou aprovat pel Ple de la corporació el 20 de desembre de 2007. D’acord amb la descripció heràldica oficial, l’escut és caironat quarterat. Al primer i al quart quarters, de color verd (sinople, en terminologia heràldica), hi ha un cavall sallent d’argent, i al segon i al tercer quarters, de color daurat o groc, les quatre barres vermelles (gules). Per timbre té una corona mural de vila de cinc torres.

Aquest escut va substituir el que va estar vigent fins al 2007, que era quadrilong ibèric, amb una corona de duc. La correcció i adequació de l’escut de Parets a la normativa reguladora es va dur a terme arran de la redacció d’una memòria-informe de l’especialista en heràldica, Armand de Fluvià, ratificat posteriorment per l’Institut d’Estudis Catalans.

En relació amb la presència dels cavalls en el nostre escut, hi ha hagut diverses interpretacions al llarg de les últimes dècades. Probablement, la més plausible sigui la que els relaciona amb una fira ramadera, de gran ressò comarcal, que se celebrava en els primers anys del segle XX en terrenys del Quarter Llevant. L’estendard –no localitzat actualment– d’una societat cultural paretana de voltants dels anys 20, que incorporava cavalls com a element identificador, vindria a reforçar aquesta teoria.

L'escut de Parets del Vallès

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La bandera

La bandera de Parets del Vallès, d’acord amb la legislació vigent i la normativa vexil·lològica, té forma rectangular, amb una relació de 2 d’alçada per 3 d’amplada, i incorpora els elements representatius que conté l’escut de la vila, amb els quarters superiors de l’asta inferior del vol, de color verd clar, carregats, al centre, amb el cavall sallent blanc i els quarters superiors del vol i inferior del pal grocs, amb les quatre barres vermelles.

L’Ajuntament de Parets del Vallès va aprovar el 23 de juliol de 2009 la descripció de la bandera del municipi d’acord amb un informe tècnic emès per l’assessor d’heràldica i vexil·lologia, Armand de Fluvià. Posteriorment, el Departament de Governació de la Generalitat de Catalunya va emetre una resolució favorable a l’acord.

La bandera de Parets del Vallès va onejar per primera vegada amb motiu de la Festa Major d’estiu 2009 i està present en els actes de caire institucional.

Darrera actualització: 20.06.2023 | 09:19
Darrera actualització: 20.06.2023 | 09:19