Portada > Actualitat > Notícies > Parets se suma a les accions contra la violència masclista

Parets se suma a les accions contra la violència masclista

25/11/2020

La campanya ‘Prou d’hòsties’ celebrada aquest novembre és una de les accions impulsades per l’Ajuntament contra la violència masclista

“Ens dirigim a totes aquelles dones que han resistit a la violència i han buscat el moment idoni per explicar-ho a terceres persones; també a les que no podien i el seu veïnat ha alertat sobre la situació que patien, a les que han pogut escapar. Ens dirigim, sobretot, a les que, en una època tan incerta com la present, encara romanen a les cases on hi ha el seu victimari. Finalment, ens dirigim als homes que esteu en contra d’aquestes violències i sabeu que un dels vostres amics, familiars, coneguts, les exerceixen: és hora que us en feu responsables i hi intervingueu. Per últim: als agressors, un recordatori: no hi haurà espai per a la impunitat”. Aquest és un fragment del manifest que aquest matí la regidora de Feminisme, LGTBI+ i Transversalitats, Kènia Domènech, ha llegit durant la concentració amb motiu del Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, i com a mostra de condemna i rebuig als episodis de violència masclista que es viuen arreu.

Els 76 feminicidis i les 41 dones assassinades a l’Estat a mans de les seves parelles o exparelles són un exemple de les agressions, intimidacions i discriminació a la qual les dones s’enfronten en algun moment, al llarg de la seva vida.

Un manifest d’acord amb els temps actuals

Els darrers mesos han estat absolutament durs per a les dones i criatures que viuen en situacions de violència.

L’aïllament i l’increment de la violència psicològica ha estat freqüent en contextos en què s’ha reduït la xarxa social i l’activitat habitual de les dones per les restriccions de moviments, la reducció de la interacció social o l’augment del teletreball. S’han produït situacions d’assetjament sexual a canvi de recursos econòmics o allotjament quan les dones han tingut pèrdua d’ingressos i per tant dificultats econòmiques per seguir endavant. S’han produït agressions sexuals en entorns d’oci informals en què no hi ha persones professionals formades en matèria de violències sexuals.

També en el món virtual, l’increment de les violències en línia està afectant moltes dones i nenes fins al punt de posar en risc la seva pròpia vida. Les ciberviolències, com ara el control o l’assetjament a través d’aplicacions i xarxes socials o el sexpreading, han pres rellevància en la situació de confinament i han permès als agressors controlar i assetjar les seves víctimes, dones, joves i nenes, sense necessitat de conviure amb elles.

La violència masclista, un problema de salut pública

Un informe de l’Organització Mundial de la Salut publicat l’any 2013 reitera que la violència contra les dones és un problema de salut pública i una greu violació dels drets humans de les dones, i destaca la importància del paper del sector de la salut a l’hora de donar respostes a la violència masclista.

Esforços i recursos per lluitar contra la violència masclista

Parets se suma un any més a les accions per posar fre a les violències masclistes i ho fa portant a terme iniciatives per lluitar contra qualsevol situació que pugui esdevenir discriminatòria, tot garantint el principi d’igualtat real entre les persones, incidint en les estructures que fonamenten, perpetuen i justifiquen les desigualtats de gènere i així prevenir-les; també destinant els recursos necessaris per donar resposta a les desigualtats.

La posada en marxa del nou punt lila LGTBI+, el Pla municipal d’igualtat i LGTBI+, el Març de Dones, la Taula Parets feminista i LGTBI+, el Fòrum de Dones, els Serveis de Seguretat Ciutadana i Drets Socials, el projecte Gènere als Instituts o la campanya Prou d’hòsties! són, entre d’altres, algunes de les accions que l’administració paretana desenvolupa al llarg de l’any en prevenció i visibilització de les discriminacions per raó de gènere i contra la violència masclista.

 

Arxivat a: Ajuntament, General, Societat
Lectura del Manifest del 25N
Actes del 25N
Actes del 25N

Arxius adjunts