Fa 7 anys que Albert Pérez Ninou (Parets del Vallès, 1972) es va encarregar de la presidència de l’Agrupació Pessebrista de Parets. Des de llavors, l’entitat ha modernitzat l’elaboració del pessebre amb la producció de figures exclusives amb la tecnologia d’impressió 3D. Amb uns 220 metres quadrats, el pessebre de Parets és el més gran de Catalunya. Com cada any, el pessebre obrirà les portes el dia 6 de desembre i es podrà visitar fins a finals de gener, coincidint amb la Festa Major d’Hivern.
Què ens pots avançar del pessebre d’aquest any? Enguany, el pessebre estarà basat en l’Imperi Romà, recollint la idea d’un membre de l’entitat que va morir l’any passat. Hem representat diverses zones, com ara Cartago, Tàrraco, l’Arc de Roda de Berà, l’Aqüeducte de Tarragona, la Gàl·lia, un campament de l’exèrcit romà, la ciutat de Pompeia, Roma i unes termes que representen les antigues termes de Caldes, entre altres. Com que va ser un imperi enorme i que va durar molts anys, alguns elements no corresponen a la mateixa època, però sí que hem volgut mostrar tot el que va significar l’Imperi Romà.
Reviseu fotografies i informació per fer una representació més realista, oi? Sí, busquem molt per Internet, fem recerca històrica perquè intentem que totes les imatges siguin el màxim fidedigne possible. L’any passat, que vam fer el Canal du Midi de França, gent que hi havia anat ens va elogiar per la semblança amb la realitat. És el resultat de pràcticament tot un any de feina. La idea del pessebre la decidim a l’assemblea de gener, on avaluem la viabilitat de les propostes. Això ens permet treballar amb temps, per si cal fer canvis, i per aprofitar elements d’un any a l’altre, com poden ser les muntanyes o la vegetació.
En els darrers anys, heu introduït la tecnologia de la impressió 3D, com ha canviat la vostra tasca? Fa tres anys, quan vam dedicar el pessebre a l’antic Egipte, vam elaborar les primeres figures 3D amb impressores de filament, que utilitzen plàstic. Aquest any, comptem amb dues impressores de resina, que fan una impressió més curosa i detallada, la diferència és brutal. Això ens ha permès aquest any fer unes 120 figures noves. Seria inviable comprar tota aquesta quantitat de figures només per a un any, ja que cada figura costa entre 60 i 90 euros. En canvi, fent aquesta impressió 3D, a nosaltres ens surt per un cost de 6 o 8 euros. Després, cal afegir la feina de pintar-les totes. La compra de les impressores suposa una inversió, que reverteix en un estalvi econòmic. La impressió 3D et dona la possibilitat d’innovar i tenir figures úniques. L’objectiu per a l’any vinent és comprar un escàner, que ens donarà l’oportunitat d’escanejar una persona amb una vestimenta i postura determinada, i que la figura s’imprimeixi tal qual. Les figures i les seves cares estaran molt més ben definides.
Quines perspectives teniu respecte al pessebre d’aquest any? Normalment hi ha una bona afluència de públic. L’any passat va ser el segon amb una millor xifra de visites, només superat per l’any abans de la pandèmia. Aquest any podria venir força gent, ja que hem posat més publicitat per Internet. Crec que també serà un bon any.