El mosquit tigre (Aedes albopictus) es va detectar per primer cop al paÃs l’any 2004 i, des d’aleshores, ha esdevingut un problema creixent. Aquesta espècie de mosquit s’ha adaptat molt bé al nostre territori, ha colonitzat nous hà bitats i ha criat en petites masses d'aigua, naturals o artificials, estancades i tancades, com ara bidons, gerros, plats de testos, cubells, pneumà tics o altres tipus de recipients que els recorden el seu hà bitat original, constituït per forats inundats en troncs d’arbres.
Tot i que encara no s’ha constatat la transmissió de malalties a cap paÃs d’Europa, sà és cert que el mosquit tigre és transmissor de diverses malalties endèmiques en alguns països tropicals.
Per aquest motiu, i amb l’objectiu de dur a terme les actuacions necessà ries per garantir el benestar de la ciutadania, aixà com la protecció de la salut i el respecte al medi ambient, el govern municipal va impulsar una nova ordenança el passat mes de març segons la qual, a més de les mesures de control i prevenció que es duen a terme des de l’Ajuntament, insta a les empreses i a la ciutadania a adoptar mesures en les tasques de vigilà ncia, control i prevenció de la proliferació d’aquest insecte.
En aquesta lÃnia, és important la col·laboració ciutadana per evitar acumulacions d’aigua també en espais privats com ara piscines, safareigs, cisternes o dipòsits. Es recomana mantenir coberts aquests indrets sempre que es pugui i buidar-los amb certa freqüència.
Convé recordar que la picada del mosquit tigre, si bé és molesta, no suposa cap risc per a la salut. El seu tractament és simptomà tic: en cas de picada cal rentar bé la zona afectada i desinfectar-la amb amonÃac o alguna substà ncia similar. Si passats uns dies les molèsties no remeten, consulteu al metge de capçalera.
Parets del Vallès. 17 d’agost de 2020.