Durant el mes d’abril, les activitats i recursos que es desenvolupen des de la Regidoria de Benestar Emocional han estat validats per l’Agència de Salut de Catalunya (ASPCAT) i s’han incorporat a la base de dades “Aquí, sí. Actius i salut”. Aquest és un projecte integrat dins del Pla Interdepartamental de Salut Pública (PINSAP) i del projecte COMSalut per millorar la salut de la població. En aquest sentit, és fonamental identificar i reforçar els seus actius, ja que són un recurs que dona salut i benestar a les persones o els grups d’una comunitat: les persones, entorns, equipaments i activitats comunitàries poden ser actius.
El mapa d’actius és un element fonamental en processos de salut comunitària i la base de dades facilita una construcció col·laborativa de salut, mitjançant la identificació d’actius per part de persones i comunitats i la seva visibilització. L’aplicació permet que individus o entitats introdueixin activitats i recursos comunitaris, i també permet identificar actius d’un territori concret. Es tracta, d’aquesta manera, de construir i fer créixer entre tots el mapa dels actius de Catalunya. Aquesta recomanació d’actius o prescripció social és també un mitjà que permet als professionals de la salut aconsellar serveis locals i comunitaris no clínics per a la salut i benestar de les persones. És una eina clàssica d’abordatge bio-psicosocial que dona un enfocament promotor de la salut a la feina diària dels professionals de la salut. El projecte consta d’un cercador d’actuacions comunitàries i un espai per introduir activitats i recursos comunitaris. Les activitats i el recurs registrat es poden consultar des de la pàgina web de l’ASPCAT.
Segons declaracions de la regidora de Benestar Emocional de l’Ajuntament de Parets, Paola Gratacós: “Per a mi, és un orgull i un avenç que totes les activitats realitzades des de la regidoria apareguin com a recursos de salut. Crec que estem fent una bona feina on la població és receptora directament i estar dins el web de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya ens dona més visibilitat. Així que aprofito per animar a les paretanes i paretans a participar-hi, si encara no ho han fet, recordant que són espais segurs, on aprenem i compartim i que, sobretot, estan oberts a tothom”.
Les persones interessades poden contactar amb la Regidoria de Benestar Emocional a través del seu perfil d’Instagram (@benestaremocionalparets) o al telèfon 667 830 121.