Parets del Vallès acull les 52es Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya
El festival va coincidir aquest dimecres, 11 de setembre, amb la Diada de Catalunya, i els assistents a la plaça de la Vila van gaudir de les actuacions de la Colla del Ball de Gitanes de Parets i del grup Folklòric Spandan Sanskrutik Trust de l’Índia, a més de la presència de la resta d’entitats locals col·laboradores
Parets del Vallès va acollir, aquest dimecres, 11 de setembre, la 52a edició del festival Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya, a la plaça de la Vila. L’espectacle va incloure actuacions de la Colla del Ball de Gitanes de Parets i del grup internacional indi Folklòric Spandan Sanskrutik Trust. També van prendre-hi part els Diables de Parets, la Colla de Gegants, Grallers i Bestiari de Parets, els Manyacs de Parets, l’entitat Sardanistes Paretans i l’Associació Fotogràfica Parets. L’acte va ser organitzat per la Colla del Ball de Gitanes de Parets i per l’Associació per la Difusió del Folklore (Adifolk) amb la col·laboració de l’Ajuntament de Parets.
L’alcalde de Parets, Francesc Juzgado, ha destacat que “les Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya permeten l’intercanvi de cultura tradicional de diferents països i el públic ha pogut gaudir de les danses del grup convidat de l’Índia i els balls de la Colla de Ball de Gitanes de Parets. És bo fer valdre aquest tipus de trobades, perquè ajuda a mantenir i transmetre, de generació en generació, el que és la cultura tradicional de la nostra terra”.
El regidor de Cultura, Francesc de la Torre, ha assenyalat que “les Jornades ja formen part de Parets, fa ja uns anys que apostem per aquesta proposta perquè consideràvem que era un nou lloc de col·laboració per a les nostres entitats i, de la mà d’Adifolk i Colla de Gitanes, l’Ajuntament està al seu costat per tirar endavant iniciatives com les d’avui, amb l’afegit que, cada vegada, són més entitats les que hi concorren”.
La presidenta de Ball de Gitanes, Margarita Planas, indicava just abans de les actuacions de la vetllada: “Crec que l’espectacle que oferirà el grup Spandan Sanskrutik Trust ens al·lucinarà, per les seves danses, la lluentor dels seus vestits i la seva música. Estem molt contents perquè els dos anys passats van venir grups europeus, Eslovàquia i Bulgària, i enguany hem pogut canviar de continent”.
El director de les Jornades Internacionals Folklòriques, Oriol Ramírez, ha celebrat “estar un any més a Parets, ja fa uns quants anys que venim, cosa que ens fa molt feliços. És un dels llocs on la cultura local es bolca més en les Jornades i una prova és la quantitat d’entitats que en prenen part”.
Hiren Shah, membre del conjunt indi Spandan Sanskrutik Trust, ha explicat el propòsit de la companyia des de la seva fundació: “El nostre grup de ball va néixer el 1989 i fa uns 25 anys que donem voltes pel món per ensenyar la nostra cultura, sent aquesta la primera vegada que venim a Espanya i a Catalunya. L’Índia té 28 estats i 122 llengües oficials, cosa que implica que cada estat tingui diferents llengües i, òbviament, danses ben variades, així que en l’espectacle fem una mostra de peces de diversos estats. Amb les nostres danses, volem fomentar que tothom visqui en pau, el nostre missatge al món és que acabin totes les guerres”.
Les Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya, que organitza anualment l’Associació per la Difusió del Folklore (Adifolk), van néixer l’any 1972, a Barcelona, sota el lema de Les danses dels pobles pel nostre poble. En aquella primera edició, tal com passa actualment, grups convidats vinguts d’arreu del món alternen les seves actuacions amb grups tradicionals de Catalunya.
Les imatges de les Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya a Parets es poden veure al perfil de Flickr de l’Ajuntament de Parets.